Тема 1.1. Електричні характеристики і властивості провідникових матеріалів

Як провідникові матеріали використовують чисті метали, сплави металів, а також матеріали на основі вуглецю.

Чисті метали складають групу провідникових матеріалів з малим питомим опором. З цих матеріалів (мідь, алюміній, рідше сталь і ін.) виготовляють обмотувальні, монтажні, настановні проводи і кабелі.

Крім матеріалів з малим питомим опором, в електротехніку застосовують матеріали з великим питомим опором. Це переважно сплави на основі міді, заліза, нікелю, хрому й інших металів. Виробу з них застосовуються в реостатах і резисторах. Більшість провідникових сплавів може працювати при температурі до 5000С, у той час, як у ряді випадків потрібна робота при більш високих температурах. Для цих цілей використовуються жаростійкі сплави.

Окремі групи складають припої-сплавлення, застосовувані для пайки, матеріали, використовувані для термопар, вугільні матеріали і вироби.

При вивченні теми необхідно розглянути основні електричні характеристики перерахованих груп матеріалів: питомий опір і його залежність від температури, домішок і термообробки. Потрібно розібрати фізичну сутність надпровідності і перспективи її застосування. Варто також зупинитися на появі контактної різниці потенціалів стику двох металів і використанні цього явища в термопарах і термоелектрогенераторах.

На закінчення потрібно вивчити методику визначення температурного коефіцієнта опору провідників.

 








Дата добавления: 2015-03-11; просмотров: 1675;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.