Області випробування пласта

За початковою ділянкою КВТ, як вказано вище , можна розрахувати глибину зони забруднення пласта. Крім того, за КВТ можна визначити наявність прямолінійної непроникної границі (бар?єр, скид і т.п), яка знаходиться в зоні дослідження пласта, та відстань до нього. При наявності непроникної границі в пласті КВТ має своєрідний вигляд : в кінцевій її частині є дві прямолінійні ділянки, відношення нахилів яких дорівнює 1:2.

Хорнером виведено рівняння, за яким можна розрахувати віддаль від свердловини до непроникної границі в пласті (rб):

(2.74)

де: Еі - інтегральна експоненціальна функція;

С – час, який відповідає координаті точки перетину двох прямих на графіку в координатах РС­, .

Формула (2.74) отримана для ідеальних умов випробування, коли відсутній скін-ефект та післяприпливний ефект.

В [4] подана більш проста формула, яка враховує вплив приствольних факторів на КВТ.

(2.75)

де: - час, який відповідає координаті точки КВТ на графіку Р, , коли крива розпочинає відхилятись від кінцевої прямолінійної ділянки вверх.

При побудові КВТ на графіку з координатою осі абсцис Хі час вираховується за значенням координати Хі,о точки КВТ , при якій крива розпочинає відхилятись вверх від прямої лінії (кінцевої прямолінійної ділянки).

Необхідно відмітити , що при наявності “скін-ефекту” формула для визначення rб дещо зміниться:

(2.76)

де - час, який відповідає відхиленню КВТ від початкової прямолінійної ділянки КВТ, що характеризує проникність приствольної частини пласта.

При цьому, якщо відношення нахилів прямих кінцевої частини КВТ виявляється більшим або меншим 2, то це свідчить про різку зміну колекторських властивостей на віддалі rб від свердловини . Однак характер неоднорідності можна встановити тільки за даними додаткових геологічних та геофізичних досліджень.

Оскільки, неоднорідність в зоні випробування та фільтраційні параметри окремих проникних зон пласта можна визначити тільки за даними КВТ ,то саме за даними періоду відновлення тиску слід розраховувати радіус області випробування пласта з використанням такої формули:

(2.77)

де - повний час періоду відновлення тиску.

Для охоплення максимальної (за радіусом) області випробування пласта необхідно збільшити час закритого періоду випробування. Однак, є межа збільшення часу відновлення тиску , яка визначається, крім іншого, тим, що в міру зростання тиску інтенсивність його зміни падає. Виходячи з цього, за характером зміни тиску в кінцевій частині КВТ важко виявити особливості фільтрації на віддалених ділянках пласта. Тому для досягнення максимального радіуса випробування пласта необхідно збільшувати час не тільки закритого періоду, але й відкритого періоду випробування.

У випадку випробування пластів, обмежених за радіусом, значення РПЛ фіксується за даними першого та другого циклів випробування. Використовуючи методи матеріального балансу, можна отримати формулу для розрахунку віддалі до меж проникної зони пласта.

(2.78)

де: – внутрішній радіус колони труб, які використовують для випробування, м;

- зміна тиску в трубах, що пов?язана з поступанням в них пластової рідини під час першого та другого періодів випробування , Па;

- густина пластового флюїду,

- різниця пластових тисків визначених по першій та другій КВТ.

 








Дата добавления: 2015-03-07; просмотров: 618;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.