З урахуванням післяприпливного ефекту

Розглянутий вище метод обробки КВТ розроблений з припущенням, що відразу після закриття свердловини рух флюїду припиниться і дебіт дорівнює нулю, тобто “післяприплив” відсутній.

Практично таке твердження справедливе тільки в умовах інтенсивних, високодебітних припливів, коли кількість флюїду, що поступає у свердловину за період її роботи (за одиницю часу), в десятки і сотні разів перевищує поступання флюїду після закриття свердловини. При низьких дебітах приплив флюїду після закриття свердловини може продовжуватись, що необхідно враховувати при розрахунку параметрів пласта.

Очевидно, що ступінь впливу післяприпливного ефекту залежить від об?єму підпакерної зони, пружних властивостей флюїду та дебіту свердловини за період припливу. Рівняння відновлення тиску на вибої , яке враховує післяприпливний ефект, має такий вигляд:

(2.86)

де - час затримки процесу відновлення тиску, який викликаний впливом післяприпливного ефекту .

(2.87)

де: H – віддаль від вибою свердловини до місця встановлення пакера, м;

VП - об?єм підпакерного простору, м3;

- величина депресії, Па.

При відсутності післяприпливного ефекту рівняння (2.86) перетворюється у рівняння Хорнера. Суть врахування післяприпливного ефекту при розрахунку параметрів пласта полягає в тому, що у відповідності до рівняння (2.86) робочий графік КВТ будують в координатах Рі , . Після цього, як і раніше, за нанесеними на графік точками КВТ проводять прямі , за даними яких знаходять Рпл , кутові коефіцієнти і1 та і2, і приступають до визначення фільтраційних параметрів приствольної та віддаленої частин пласта, а також решти показників.

У відповідності до результатів досліджень [4] показано, що при

(2.88)

можна використовувати формули без врахування післяприпливного ефекту, оскільки суттєвого підвищення точності розрахунків параметрів пласта не досягається.

 








Дата добавления: 2015-03-07; просмотров: 571;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.