За результатами випробування

На підставі розглянутих вище рівнянь рекомендується такий порядок розрахунку параметрів пласта.

1. Оцінюють значення величин, що входять до нерівності (2.88), та умову виконання цієї нерівності з метою подальшого вибору напрямку розрахунку. Якщо нерівність виконується, то вихідним рівнянням для розрахунку є рівняння (2.48), у випадку невиконання нерівності - рівняння (2.86).

2. Оцінюють початковий (qп) та кінцевий (qк) дебіти свердловини під час відкритого періоду випробування.

3. Визначають значення точок КВТ на діаграмі глибинного манометра: розбивають криві припливу та відновлення тиску на рівні інтервали часу, вибирають значення тисків (РІ) і часу відновлення тиску (хі) і будують графік у координатах: y=(Pi); .

4. Проводять прямі лінії через точки початкової та кінцевої частин КВТ на побудованому графіку.

5. За точкою перетину прямої , яка проходить через кінцеві точки КВТ, з віссю ординат знаходять величину пластового тиску; розраховують значення кутових коефіцієнтів 1) та 2) для кожної прямої відповідно.

6. За формулами (2.62) (2.66) знаходять гідропровідність привибійної та віддаленої зони пласта, радіус забрудненої зони пласта та проникність порід-колекторів, а за формулою (2.54) - п?єзопровідність.

7. За формулою (2.71) або (2.72) розраховують величину ”скін-ефекту”.

8. Геометричні характеристики області дослідження знаходять з використанням формули (2.77). Якщо на кінцевій ділянці виявляється злам лінії тисків, то за точкою злому з використанням формули (2.66) знаходять віддаль до межі зміни однорідності пласта.

9. З використанням формул (2.79-2.85) визначають продуктивні характеристики пласта.

10. На підставі проведених досліджень і розрахунків роблять висновок про характер очікуваного припливу пластового флюїду при експлуатації покладу, про необхідність проведення робіт з інтенсифікації припливу та очищення привибійної зони пласта від забруднення.

 








Дата добавления: 2015-03-07; просмотров: 597;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.