Можливі неполадки та ускладнення під час випробування пластів

Неполадки та ускладнення можуть виникнути внаслідок причин, пов’язаних з геолого-технічними умовами буріння, станом ствола свердловини, літологічною характеристикою випробовуваного пласта, а також технічними прорахунками та помилками виконавців робіт.

Найчастіше можуть трапитись такі неполадки та ускладнення:

1) недопуск пакера до інтервалу його встановлення з причин:

89 використаний завищений діаметр гумового елемента пакера;

90 незадовільно підготовлений ствол свердловини;

91 наявність стійкого звуження над випробовуваним інтервалом.

2) негерметичність пакерування свердловини, в результаті чого відразу після відкриття впускного клапана випробувача пластів рівень рідини в затрубному просторі різко понижується. Це свідчить про те, що пакер, встановлений в розширеному інтервалі і його гумовий елемент, не перекриває перерізу свердловини. Причиною негерметичності пакерування може бути недостатня величина стискуючого навантаження на пакер, що особливо може проявитись у свердловинах, які мають відхилення від вертикалі. В такому випадку необхідно припідняти інструмент і повторити посадку, збільшивши навантаження на 20-30%. Не виключена можливість пошкодження пакеруючого елемента в процесі спуску на виступах або проштовхування через звужені місця ствола свердловини.

3) Негерметичність пакерування, яка виникла через деякий проміжок часу (5-30 хв) після відкриття впускного клапана, може бути наслідком таких причин:

92 руйнування породи в інтервалі встановлення гумового елемента пакера, в результаті чого у труби разом з флюїдом поступає велика кількість частинок породи. Це є наслідком завищеного значення депресії.

93 перевантаження пакеруючого елемента вагою колони труб або дією перепаду тиску на пакері, в результаті чого могло відбутись руйнування гумового елемента.

94 температурна дія на пакеруючий елемент (зазвичай при температурі більше 1000С), що значно послаблює його міцність.

4) негерметичність різьбових з’єднань труб та вузлів КВІ; для попередження таких ускладнень необхідно використовувати засоби для підвищення герметичності та перевіряти якість з’єднань шляхом опресування.

5) значне (до декількох метрів)просідання інструменту під час пакерування та відкриття впускного клапана випробувача. Такі просідання можливі у випадках:

95 вигин або навіть поломка хвостовика при неправильному виборі типорозміру труб, або наявності великих каверн в цьому інтервалі;

96 недостатня міцність цементного моста (якщо на ньому встановлюється випробувач);

97 неефективність роботи якірного пристрою при селективному випробуванні пластів.

6) передчасне відкриття циркуляційного клапана в процесі спуско-підіймальних операцій. Це може відбутись внаслідок того, що гідростатичний тиск в трубах більший за тиск у кільцевому просторі. Для виключення цього ускладнення необхідно слідкувати за величинами вказаних тисків та правильно підбирати зрізні шпильки циркуляційного клапана. Таке ж зрізання шпильок може відбуватись і в результаті гідравлічного удару рідини в трубах, тому інструмент необхідно опускати без різких зупинок.

7) при закритті запірно-поворотного клапана колона труб обертається в зворотну сторону після вимкнення двигуна ротора. Це відбувається внаслідок того, що в запірно-поворотному клапані заклинили деталі, які обертаються відносно нерухомих корпусних деталей. В такому випадку необхідно припідняти інструмент на декілька сантиметрів, а потім знову опустити, збільшивши навантаження на 20-30 кН від початкового значення і знову спробувати повернути колону труб вправо. Якщо такі маніпуляції не дають потрібного результату, то випробування на цьому слід закінчити і приступити до підйому інструменту.

8) Відсутність припливу пластового флюїду може бути з таких причин

98 закупорка порід колекторів компонентами промивальної рідини;

99 наявність щільної пробки з піску, шламу чи твердих частинок промивальної рідини над випробувачем пластів, або закупорення прохідних каналів вузлів КВІ тими ж речовинами;

100заклинювання рухомих деталей випробувача, в результаті чого впускний клапан не відкрився.

Для виключення цього необхідно перших декілька труб над КВІ заповнювати високоякісною промивальною рідиною. Для відкриття впускного клапана випробувача припідняти інструмент і після цього знову навантажити пакер. Клапан буде вважатись відкритим, якщо за тривалістю часу і по індикатору ваги відкриття клапана повторюється точно так же, як і перший раз. Після повторного відкриття клапана рекомендується його залишити відкритим протягом 20-30 хв, оскільки відсутність припливу може бути викликана кольматацією пласта, і нерідко через деякий час такий пласт проявляє флюїд.

9) поршнювання свердловини при підйомі КВІ. Ознакою такого явища є вихід промивальної рідини з кільцевого простору, або відсутність падіння рівня при русі інструмента вверх. Поршнювання може бути наслідком великої залишкової деформації пакеруючого елемента або часткового його руйнування, в результаті чого він перекриває кільцевий простір. При цьому гідростатичний тиск під пакером понижується, що може призвести до неконтрольованого проявлення флюїду із загрозою відкритого викиду. За наявності процесу поршнювання інструмент підіймають на пониженій швидкості, щоб рідина встигала поступати під пакер через зрівноважувальний клапан випробувача пластів. Доцільно періодично (через 10-15 свічок) нагнітати під тиском у кільцевий простір промивальну рідину.

У процесі випробування можливі також затяжки і прихоплення інструменту та флюїдопроявлення. Технологія ліквідації таких ускладнень подана в пункті 2.9.

 








Дата добавления: 2015-03-07; просмотров: 712;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.