Зношення фрикційних сухарів

Угасниках коливань спостерігається інтенсивне зношування сухарів по циліндричній поверхні 1 (рисунок 6.5) і конічним поверхням 2, взаємодіючих відповідно із фрикційною втулкою й натискними кільцями. Між сухарями передбачаються зазори 7 мм, які забезпечують можливість радіального їхнього переміщення в міру зношування циліндричної поверхні втулки й сухарів. Тому що нормальна робота гасителя припускає безперервний контакт між сухарями й втулкою, то гранична величина їхнього зношування тісно пов'язана з величиною зазначених зазорів. Ці зазори повністю вибираються при певному зношуванні втулки й сухарів, після чого гасники перестають працювати.

Рисунок 6.5 - Зношення фрикційних сухарів

 

Сухарі опираються конічними поверхнями на кільця, що мають аналогічну конічну поверхню з кутом нахилу 40° до горизонталі. У результаті взаємодії конічних поверхонь сухарів і кілець сухарі безупинно навантажені силоміць, спрямованої убік втулки й щільно їх до неї що притискають.

Завдяки конічній формі сухарів при коливальному русі вони переміщаються не тільки щодо втулки у вертикальному напрямку, але також щодо кілець у горизонтальному напрямку.

При зношеннях циліндричної поверхні від 2 до 6мм вони піддаються відновленню або заміні.

Конічні поверхні відновлюються при зношеннях від 1 до 4мм.

Виміри сухарів показують, що сухарі й втулки зношуються нерівномірно. В одному комплекті можуть бути сухарі з різними зношенями.

Це можна пояснити тим, що при складанні гасиників коливань в один комплект можуть установлюватися сухарі з різними розмірами. Тоді одна частина сухарів (з більшими розмірами) у комплекті буде працювати із самого початку, а інша - якийсь час буде не діяти до досягнення відповідного зношування більше повних сухарів.

Сила притиснення до втулки, зношування залежить від стану конічних поверхонь сухарів і кілець. Тому в один комплект гасителя повинні підбиратися сухарі по можливості однакових розмірів, які визначаються шаблоном (рисунок 6.6). Різниця в розмірах сухарів одного комплекту не повинна перевищувати 2 мм по товщині й висоті.

 

Рисунок 6.6 - Шаблон для перевірки зношування сухаря








Дата добавления: 2015-02-28; просмотров: 604;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.