Метод добавок

Цей метод є різновидністю методу порівняння. Визначення концентрації розчину методом добавок ґрунтується на порівнянні оптичної густини досліджуваного розчину і цього ж розчину з добавкою відомої кількості визначуваної речовини. Метод добавок переважно використовують для спрощення роботи, для усунення шкідливого впливу сторонніх домішок. Цей метод дозволяє створити однакові умови для фотометрування досліджуваного і стандартного (з добавкою) забарвлених розчинів, тому його доречно використовувати для визначення малих кількостей різноманітних елементів у присутності великих кількостей сторонніх речовин. Добавки слід брати в таких кількостях, щоб зміна оптичної густини не була меншою 0.1. Із пропорційності між концентраціями розчинів і оптичними густинами при постійній товщині шару виходить:

Ахх+д = Сх/(Сх + Сд)

звідки:

Сх = Сд×Ах/(Ах+д – Ах),

де Ах і Ах+д — оптичні густини досліджуваного розчину без добавки і з добавкою; Сх і Сд — концентрація досліджуваного розчину і концентрація добавки в забарвленому розчині.

Концентрація добавки в забарвленому розчині Сд зв’язана з концентрацією вихідного розчину добавки Сст співвідношенням:

Сд = Сст×Vд/Vх+д

де Vд — об’єм розчину добавки; Vх+д — об’єм забарвленого досліджуваного розчину з добавкою (місткість мірної колби).

Враховуючи розбавлення досліджуваного розчину і виражаючи концентрацію добавки в ньому Сд через Сст, знаходять вміст (mx, мг) визначуваної речовини в розчині:

mx = Vх×Ах×Сст×Vд×Vзаг/[(Ах+д – Ах)×V1×Vх+д]

де Vх — об’єм забарвленого досліджуваного розчину без добавки, мл; Vд — об’єм розчину добавки, мл; Vзаг — загальний об’єм досліджуваного розчину, мл; V1 — об’єм аліквотної частини досліджуваного розчину, взятої для приготування забарвленого розчину, мл; Vх+д — об’єм забарвленого досліджуваного розчину з добавкою, мл.

Якщо досліджуваний забарвлений розчин і розчин з добавкою готують в однакових мірних колбах, то їх об’єми однакові і поперелнє рівняння можна спростити:

mx = Ах×Сст×Vд×Vзаг/[(Ах+д – Ах)×V1] або mx = mд×Ах××Vзаг/[(Ах+д – Ах)×V1]

де mд — вміст в розчині добавленої речовини, мг.

Визначення невідомої концентрації можна здійснити і графічним способом, тільки в цьому випадку потрібно фотометрувати по черзі три розчини — розчин без добавки і два розчини з різними по величині добавками, через ці три точки провести пряму, продовживши її до перетину з віссю абсцис. Відрізок на осі абсцис від початку координат до точки перетину з продовженням прямої графіка буде виражати невідому концентрацію досліджуваного розчину.

 

2.4. Метод визначення концентрації за середнім значенням молярного коефіцієнта поглинання

Цей метод є різновидністю методу порівняння. Готують досліджуваний і декілька стандартних забарвлених розчинів, вимірюють значення їх оптичної густини. За даними, одержаними для стандартних розчинів, розраховують середнє значення коефіцієнта світлопоглинання:

= Аст/(Сст×lст)

Знаючи значення оптичної густини досліджуваного забарвленого розчину (Ах) і середнього молярного коефіцієнта світлопоглинання ( ), знаходять невідому концентрацію (Сх, моль/л) досліджу­ваного забарвленого розчину і загальний вміст в розчині визначуваної речовини (mх, мг):

Сх = Ах/( ×lх) і mх = Сх×Vx×Vзаг×М/V1

де Vx — об’єм забарвленого досліджуваного розчину, мл; Vзаг — загальний об’єм досліджу­ваного розчину, мл; М — молярна маса визначуваної речовини (йона); V1 — об’єм досліджу­ваного розчину (аліквотна частина), взятого для приготування забарвленого розчину, мл.

 

2.5. Диференційний фотометричний метод

Метод використовують для підвищення відтворюваності результатів аналізу при визначенні великих кількостей речовин (Ах >> 1), а також для усунення впливу сторонніх компонентів і виключення поглинання реактиву.

Суть методу полягає в тому, що оптичні густини досліджуваного і стандартного забарвлених розчинів вимірюються не по відношенню до чистого розчинника, а по відношенню до забарвленого розчину визначуваного елемента з концентрацією Со, близькою до концентрації досліджуваного розчину Сх. Можливі два варіанти: 1) Со < Сх і 2) Со > Сх. У першому випадку оптичні густини досліджуваного і стандартного розчинів вимірюють відносно розчину порівняння Со. Виміряні оптичні густини рівні різниці оптичних густин фотометрованих розчинів і розчину порівняння і є пропорційними різницями концентрацій:

А'х = Ах – Ао = ×(Сх – Соl

А'ст = Аст – Ао = ×(Сст – Соl

Звідки

А'х/ А'ст = (Сх – Со)/(Сст – Со)

Сх = Со + А'хст – Со)/ А'ст

або

Сх = Со + F×А'х

Тут відношення (Сст – Со)/ А'ст (зворотній кутовий коефіцієнт калібрувального графіка) називають фактором перерахунку F. Для певного інтервалу концентрацій досліджуваного розчину він є постійною величиною.

У випадку, коли Со > Сх, користуються зворотнім порядком вимірювань: досліджуваний розчин (Сх) і розчин з концентрацією Со використовують у ролі розчинів порівняння і відносно них вимірюють оптичну густину стандартного розчину. В цьому випадку А'х = Ао – Ах і А'ст = Ао – Аст. Концентрацію Сх досліджуваного розчину обчислюють за формулою:

Сх = Со – F×Ах

де F = (Со – Сст)/ А'ст.

В обох випадках концентрацію Сх можна визначати за допомогою калібрувального графіка, але для цього треба мати серію стандартних розчинів з концентраціями більшими (перший варіант) або меншими (другий варіант), ніж концентрація Со.

 








Дата добавления: 2015-02-28; просмотров: 1616;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.