Головні риси туристичної діяльності Іспанії

 

Туристична інфраструктура Іспанії чудово розвинена, володіє якістю і різноманітністю. Важливі фактори (географічна близькість, клімат, порівняна дешевизна туристичного продукту), які визначають пріоритетність Іспанії як країни міжнародного туризму, звичайно, відіграють головну роль для країн Європи, але не можуть поширюватися на економічно розвинуті держави за межами європейського континенту. Та все ж, незважаючи на віддаленість від цієї країни, Іспанію відвідує велика кількість туристів з Японії, США, Канади [20].

Виступаючи складним багатогранним поліфункціональним міжгалузевим комплексом, туризм здійснює значний вплив на економіку Іспанії: відбувається диверсифікація економічної структури, змінюються пріоритети у багатьох сферах народного господарства, покращується рівень життя населення (рис. 2.2.) [8, c. 66].

Рис. 2.2. Динаміка туристичних прибуттів 2001-2013 рр.

 

За даними офіційної державної статистики, 90 % усіх туристичних потоків направлено в п’ять основних курортних регіонів країни: Каталонію, Балеарські острови, Канари, Андалусію і Валенсію. Середні витрати туриста в Іспанії в день складають мінімум 101 євро.

Вже протягом багатьох років туристична індустрія Іспанії є об’єктом постійного активного державного регулювання. На сучасному етапі інституціональне забезпечення розвитку туристичної галузі Іспанії має досить розгалужену структуру.

Туризм в Іспанії став сферою реалізації ринкових механізмів, джерелом поповнення державних та місцевих бюджетів, розподілу фінансових потоків (табл. 2.1.).

Таблиця 2.1

Доходи та витрати в туристичному секторі Іспанії

 

За даними Національного інституту статистики, у 2013 р. в країні налічувалось 14 785 підприємств готельного типу.

Якість іспанських готелів є всесвітньо визнаною. Готелі класифікуються за системою від однієї до п’яти зірок, а також є готелі Grand Luxe. Більшість готельного фонду припадає на 4-зіркові , 3-зіркові та 2-зіркові готелі (рис. 2.3.) [8].

Рис. 2.3. Кількість зіркових готелів Іспанії у 2013 р.

 

В Іспанії сільський зелений туризм вважається одним з процвітаючих секторів туристичної індустрії. Найбільшою популярністю сільський відпочинок користується у Каталонії – 24%, Мадриді – 23, Валенсії – 16,3, Андалузії – 9,6, Країні Басків – 10%.

Сільський туризм в Іспанії передбачає розміщення на фермах, у сільських будинках, невеликих сільських готелях. Власники таких будинків в Іспанії об’єднані в асоціацію, завдання якої полягає в тому, щоб категоризувати сільські туристичні об’єкти залежно від рівня наданих послуг і контролювати їхню відповідність вимогам асоціації [7, c. 4].

В першу чергу сільський туризм притягає тих, хто, втомившись від міської метушні, машин і стомливої офісної роботи, хотів би відпочити на природі далеко від традиційних популярних курортів, властивих їм метушні і натовпів людей (рис. 2.4.).

Рис. 2.4. Краєвиди сільського туризму Іспанії

 

Кілька років тому регулярні виїзди до моря були практично обов'язковими для більшості сімей. Але за останні три-чотири роки кількість поїздок у відпустку або на вихідні дні в "глибинку" збільшилося удвічі. Для жителів Мадрида сільська "глушина" починається в 50-100 км від столиці.

На сьогодні інфраструктура сільського туризму Іспанії налічує близько 10 тисяч установ. Серед них є маленькі і великі готелі – скромні і з усіма зручностями (наприклад, саунами і басейнами). Клієнтам надається не лише нічліг і їжа, але і додаткові послуги: знайомство з місцевими традиціями і фольклором, огляд пам'яток, піші гірські походи різної міри складності з провідником, катання на конях і ослах, збір грибів, полювання і риболовля. Крім того, можна ознайомитися з сільськогосподарським виробництвом (вирощуванням фруктів і овочів, тваринництвом), майстерністю виноробства, виробленням сирів і ковбас, взяти участь в дегустаціях, відвідати майстер-класи і так далі. Можна сказати, що сільський туризм дарує знайомство з патріархальним способом життя – багато господарств ведуться по-старому.

Безумовним лідером у сфері сільського туризму в Іспанії являється Кастилья-і-Леон. Ця автономна область лідирує як по попиту, так і по пропозиції послуг, завдяки своїм розмірам і географічному положенню. За нею слідують Каталонія, Кантабрія і Астуріас [17].

За кількістю величних пам'ятників історії та архітектури Іспанія займає одну з лідируючих позицій у світі. Культурна спадщина Іспанії різноманітна і багата. Іспанія була однією з головних провінцій стародавньої Римської імперії, а під час панування арабів найрозвинутішою країною Європи. Чимало пам'яток цих епох збереглося донині, їх доповнюють замки, храми, палаци феодальної Іспанії, сучасна архітектура.

Світовою спадщиною ЮНЕСКО є видатні культурні та природні цінності, що становлять надбання усього людства, та є переліченими в Списку ЮНЕСКО. Щоб увійти до Списку Світової спадщини об'єкти повинні мати особливе міжнародне значення та відповідати не менше як одному з десяти критеріїв відбору. Критерії поділяються на дві категорії: культурна спадщина (I - VI) та природня спадщина (VII-X) [18; 19].

Кількість об’єктів Всесвітньої спадщини в Іспанії на початок 2013 року становить 44 об’єкти (додаток В).

За кількістю об’єктів культурної та природньої спадщини, Іспанія займає друге місце в світі, після Італії, в якій таких об’єктів, на даний час, нараховується 47.

Серед 44 об’єктів Всесвітньої спадщини виділяють наступні:

• 39 об’єктів культурної спадщини;

• 3 об’єкти природньої спадщини;

• 2 об’єкти змішаної категорії.

З цих об'єктів 17 визнані шедеврами людського генія (критерій I) і 4 – природними феноменами виняткової краси і естетичного значення (критерій VII) [19; 2].

Історичне місто Толедо (ісп. Toledo).– місто в центральній частині Іспанії, яке являється адміністративним центром автономної спільноти Кастилія-Ла-Манча і провінції Толедо. За свою багату культурну спадщину та багато збережених споруд різних часів історії міста, з 1986 року місто занесене до списку Світової спадщини.

Шлях Свято́го Я́кова, Ель Камі́но де Сантья́го (ісп. El Camino de Santiago, нім. Jakobsweg) – знаменита паломницька дорога до могили апостола Якова в іспанському місті Сантьяго-де-Компостела, головна частина якої пролягає по Північній Іспанії. Завдяки своїй популярності та розгалуженості цей маршрут справив великий вплив на поширення культурних цінностей в епоху Середньовіччя. Входить до числа пам’яток всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Вежа Геркулеса (ісп. Torre de Hércules) – діючий маяк в північній частині міста Ла-Корунья (Галісія, Іспанія). Побудований в часи Римскої імперії, вважається найдавнішим маяком у світі, що зберігся до наших часів і єдиним діючим давньоримським маяком. Вежа Геркулеса є пам'ятником національного значення; у 2009 році була включена до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

Кафедральний собор Бургоса (Burgos Cathedral) – середньовічний собор в однойменному місті, присвячений Діві Марії. Він славиться своїми величезними розмірами і унікальною готичною архітектурою.

Пальмераль Ельче (ісп. Palmeral de Elche, кат. Palmerar d`Elx) – найбільші в Європі пальмові гаї, розташовані в іспанській провінції Аліканте. Загальна площа Пальмераля, до складу якого входить Міський парк (Parque Municipal), Уэрто-дель-Кура (Huerto del Cura) та інші сади, становить 5,1 км2, причому 1,5 км2 лежить в межах міста Ельче.

Королівський палац в Аранхуесі (ісп. Palacio Real de Aranjuez) заміська резиденція іспанських королів, розташований в 48 км на південь від Мадрида. У 2001 р. палацово-парковий комплекс в Аранхуес увійшов в число пам'яток Всесвітньої спадщини.

Іспанія має тенденцію до збільшення туристів кожного року, зокрема в таких автономних областях як Каталонія, Балеарські острови, Мадрид, Галісія. Також з кожним роком збільшується кількість людей, що відвідують історико-культурні, архітектурні пам'ятки та споруди, в тому числі і ті, що є об'єктами Всесвітньої спадщини, тож можна дійти висновку, що їх популярність та вплив на туризм з кожним роком матимуть тенденцію до зростання.

Туризм в Іспанії – це найбільша галузь економіки, частка якої в розмірі ВВП становить 12%. В 2010 році Іспанію відвідало 52,2 млн. туристів і близько 91% з них – європейці. Згідно статистики Всесвітньої Організації Туризму, за цим показником Іспанія посідає 4 місце в світі після Франції, США та Китаю. Дохід від туристичної галузі збільшився на 2,5% і склав близько 37 млрд. євро. Він покриває на 136,6% негативне сальдо торгового балансу країни та забезпечують роботою 2,6 млн. чоловік, що складає більше 10% всього активного населення.

Найбільш відомі туристичні компанії, що працюють на ринку Іспанії: Club de Vacaciones, Iberojet, Tiempo Libre, Travelplan, Ultramar Express, Viajes Ecuador, Viajes El Corte Ingles, Viajes Insular, Viajes Marsans, Viajes Melia, Viajes Iberia, Viajes Halcon. Щорічно в січні в Мадриді проводиться міжнародна виставка туризму ФІТУР [4].

Фактор розвиненості економіки країни є основою для створення туризму в Іспанії. Адже туризм і все, що з ним пов'язане, – це не тільки природні та історичні передумови, але і рівень сервісу, зумовлюваний рівнем економічного розвитку у всіх його аспектах. Завдяки туризму, змінилися пріоритети у багатьох сферах народного господарства, рівень життя населення. Також, туризм має вплив на розподіл робочих сил і фінансових потоків, на платоспроможний попит на товари і послуги туризму зокрема. Саме завдяки туризму географічне положення держави, його природно-кліматичні ресурси та культурно-історичні пам'ятки стають загальним благом. Туризм в Іспанії впливає на рівень розвитку інфраструктури країни. Створюється все більше підприємств сфери туризму, а відповідно і десятки тисяч робочих місць, значимі фінансові потоки.

Загальний рівень економічного розвитку Іспанії і в тому числі – високий рівень розвитку інфраструктур (транспорт, готельний сервіс, підприємства громадського харчування і т.д.) є потужним фактором розвитку туристичної індустрії [1, с.182].

За даними іспанського Національного інституту туризму, в Іспанії нараховується 14 785 готелів, з яких 1872 готелі відносяться до категорії 4-5 зірок, пансіонатів на 125 тис місць і кемпінгів на 1,2 млн місць. Найбільша кількість готелів лежить в Каталонії (1197 готелів і готельних закладів), а Балеарські острови пропонують найбільше число місць розміщення (301 957). До послуг туристів також 58.8 тис ресторанів і 226 тис барів, 172 майданчиків для гольфу, 27 гірськолижних станцій, 226 спортивних портів, призначених для занять вітрильним спортом. Туристів обслуговують 2.992 туристичних агентств з філіалами.

Готельний сектор Іспанії добре розвинений і представлений об'єктами різного класу і різних форм власності. Існує кілька видів житла, що відрізняються один від одного за рівнем цін, розташування і якості надаваних послуг. Це: готелі, парадори, пансіони, апартамент готелі, хостели, квартири, кемпінги та курорти.

Готелі Іспанії мають категорії за міжнародними стандартами, які позначені кількістю зірок від 1 до 5.

Парадори розміщуються у переобладнаних під готелі фортецях, замках, монастирях і палацах – в будинках, що мають історичну й архітектурну цінність. Парадори зазвичай розташовуються в мальовничих місцях, користуються гарною репутацією. Це найбільш дорогий тип розміщення. В країні налічується 86 парадорів.

Хостели – маленькі готелі на 10-20 номерів, якими володіє одна сім'я. Це недорогі готелі з домашньою атмосферою. Пансіони в Іспанії мають категорійність від 1 до 2.

В Іспанії налічується близько 800 кемпінгів. Вони розташовуються по всій території, але особливо багато їх уздовж узбережжя. У залежності від обладнання вони мають категорії від 1 до 3.

Крім готельного сектора, Іспанія володіє розвиненою мережею транспортних комунікацій. Літак як і раніше залишається самим популярним транспортним засобом для прибуття в країну. В Іспанії діють дві державні авіакомпанії – «Іберія» та «Авіаком», а також ряд невеликих приватних авіакомпаній, що працюють на місцевих лініях [20].








Дата добавления: 2015-02-28; просмотров: 4008;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.