Ізоляційно-укладальні роботи

Ізоляційно-укладальні роботи проводять після зварювання трубопроводу в безперервну нитку і уривки траншеї проектного профілю. Перед нанесенням на трубопровід ізоляційного покриття його поверхню необхідно очистити від бруду, іржі, окалини, снігу і льоду, щоб забезпечити кращу прилипаемость ізоляції. Для очищення та ізоляції трубопроводів у трасових умовах використовуються спеціальні машини.

Очисні машини призначені для очищення зовнішньої поверхні труб до металевого блиску і нанесення грунтовки на поверхню трубопроводу. Очисна машина являє собою циліндричний (кільцевий) корпус, всередині якого знаходяться силова і очисна установки. Машина надівається на трубу і переміщується вздовж її осі за допомогою двигуна внутрішнього згоряння. Одночасно здійснюється механічне очищення поверхні трубопроводу за допомогою скребків і металевих щіток, що обертаються навколо труби. Бітумна грунтовка подається з бачка насосом і розрівнюється на поверхні труби «рушниками».

Ізоляційні машини призначені для нанесення на трубопровід мастичного або полімерного плівкового ізоляційного покриття.

1 - шпуля; 2 - насадок; 3 - двигун; 4 - силова передача; 5 - важелі управління; 6 - притискний пристрій; 7 - насос; 8 - ходове колесо; 9 - обичайка; 10 - ванна; 11 - обмотувальний механізм

Рис. 21.1. Самохідна бітумоізоляціонная машина

 

Ізоляційна машина також надівається на трубу і переміщається по ній на ходових колесах за допомогою двигуна внутрішнього згоряння. Розплавлена мастика шестерінчастим насосом через сопло подається на верхню твірну труби і далі – стікає по ній вниз. Формування ізоляційного покриття необхідної товщини здійснюється за допомогою спеціальної обичайки, що переміщається співвісно трубі. Надлишки мастики збираються в бачок, з якого вони знову повертаються у верхню ємність. Для намотування скловати і обгорткового матеріалу ізоляційна машина обладнана спеціальним механізмом, що складається з великої кільцевої зірочки, на бічній поверхні якої є осі. На них навішують шпулі з відповідним рулонним матеріалом (стеклохолстом, бризолу і т. П.). Кінець рулону приклеюється до поверхні труби і при обертанні зірочки з натягом намотується на трубу. Механізм для намотування рулонних матеріалів розташований в задній частині ізоляційної машини.

Ізоляційна машина для нанесення на трубопровід полімерних липких стрічок відрізняється тим, що не має пристроїв для підігріву та нанесення мастики. При суміщеному способі очищення зовнішньої поверхні трубопроводів, їх ізоляція і укладання в траншею об'єднані в один процес, що виконується механізованої ізоляційно-укладальної колоною. На трубопровід надягають очисну та ізоляційну машини, піднімають його трубоукладачами, встановленими на певній відстані один від одного і починають роботи, переміщаючись уздовж бровки траншеї. Заізольовані трубопровід опускають на підготовлену дно траншеї. Кількість і розстановка трубоукладачів залежить від ваги одиниці довжини трубопроводу, тобто від його діаметра і товщини стінки.

Основні вимоги при цьому такі:

1) напруження, що виникають в трубопроводі, повинні викликати тільки пружні деформації металу;

2) ізоляційне покриття в момент торкання дна траншеї повинно мати механічну міцність, що виключає її пошкодження частинками грунту;

3) повинно бути припинено перекидання трубоукладачів.

При роздільному способі ведення робіт процеси ізоляції та укладання відокремлені один від одного. Завдяки цьому, з'являється можливість ізолювати труби ще до риття траншей, тобто створювати заділ, що забезпечує прискорення робіт. В даному випадку при будівництві використовують заздалегідь ізольовані (наприклад, в заводських умовах або на польових базах) труби і секції труб.

Недоліками способу є:

• необхідність ізоляції стиків при з'єднанні труб або секцій в нитку;

• неминучість пошкодження ізоляційного покриття при вантажно-розвантажувальних і транспортних роботах.

 








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 827;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.