Вибір режиму роботи нейтралі.

Електроустановки напругою до 1 000 В працюють як з глухо заземленою, так і ізольованою нейтраллю, а електроустановки постійного струму – з глухо заземленою та ізольованою середньою точкою.

При виборі режиму роботи нейтралі в електроустановках напругою до 1 000 В керуються економічними міркуваннями та умовами надійності і електробезпеки.

З точки зору економічності системи з заземленою нейтраллю дорожчі, так як потребують встановлення додаткового трансформатора струму і реле. Крім цього всяке замикання на землю в такій системі викликає її відключення і втрати, пов’язані з недовідпуском електричної енергії. Це відсутнє в системах з ізольованою нейтраллю.

З точки зору надійності електропостачання розглянемо роботу електроустановок при виникненні замикання на землю. В установках з заземленою нейтраллю всяке замикання на землю є к.з. і тягне за собою відключення відповідного елемента електропостачання. В установках з ізольованою нейтраллю вимога блискавичного відключення ділянки при замиканні на землю не ставиться. З цієї точки зору вважається, що надійність електропостачання в установках з ізольованою нейтраллю вища, ніж в установках з заземленою нейтраллю, але для відшукання місця замикання на землю потрібно короткочасно відключати багато елементів, перериваючи електропостачання.

З точки зору електробезпеки визначається величина напруги, впливу якої піддається тіло людини при дотику до струмоведучих частин механізмів чи корпусів машин з пошкодженою ізоляцією. Якщо нейтраль мережі заземлена, то при дотику людини до провідника під напругою утворюється коло фаза джерела – тіло людини – земля – заземлення нейтралі джерела. Напруга, під вплив якої потрапила людина, являє собою частину фазної напруги джерела.

В мережі з ізольованою нейтраллю при доторку людини до провідника під напругою, через тіло людини проходить струм, що визначається напругою джерела, опором людини і провідністю фази на землю.

Отже:

В установках низької напруги допускаються обидві системи – з ізольованою і заземленою нейтраллю. При мало розгалуженій мережі слід використовувати систему з ізольованою нейтраллю. При сильно розгалуженій мережі слід застосовувати систему з заземленою нейтраллю. Для виключення підвищення напруги справних фаз по відношенню до землі вище умовного значення 250 В нейтраль чотирьох провідної лінії напругою до 380 В змінного струму і середня точка трьох провідної мережі напругою до 440 В повинні бути заземлені.

В електроустановках трифазного струму напругою 500 і 660 В нейтраль, як правило, ізольована.

Електроустановки з ізольованою нейтраллю слід використовувати при підвищених вимогах до безпеки (торф'яні розробки, вугільні шахти і т. ін.) і при умові, що в електроустановках забезпечуються контроль ізоляції мережі, швидке знаходження персоналом замикань на землю і швидка їх ліквідація, чи автоматичне відключення. Це пояснюється тим, що навіть при малих струмах замикань на землю напруга дотику може бути значним, а при виникненні подвійного замикання, що супроводжується струмом двофазного короткого замикання, ця напруга швидко зростає.








Дата добавления: 2015-03-19; просмотров: 1001;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.