Схеми внутрішньо-цехових мереж напругою до 1000 В.

Цехові мережі систем трифазного струму, напругою до 1 000 В виконуються за схемами: радіальною, магістральною, мішаною і замкнутою. Мережі постійного струму напругою 220 В виконуються за магістральними і радіальними схемами.

Ділянка електромережі, що живить окремий приймач електричної мережі називається відгалуженням. Ділянка електромережі, що живить групи приймачів чи групи розподільчих пристроїв – магістраллю.

Рис. 1. Радіальна схема мережі.

В радіальній мережі (рис.1) від розподільчого щита трансформаторної підстанції (ТП) 1 відходять живлячі магістралі до головних розподільчих шаф 2.

Чисто магістральна мережа застосовується по так званій схемі блок – трансформатор – магістраль (БТМ) чи блок – перетворювач – магістраль (БПМ) (рис.2).

Рис. 2. Схема блока трансформатор – магістраль (БТМ).

 

В цьому випадку на трансформаторній підстанції розподільчий щит не ставиться, магістраль підводиться через роз’єднувач чи автомат прямо в цех і від неї відгалуженнями живляться приймачі.

В чистому вигляді ці обидві схеми використовують рідко, зазвичай мережа виконується за змішаною схемою.

Схема живлення одною лінією ряду приймачів чи силових шаф називається “ланцюгом” (рис.3).

Рис. 3. Схема магістрального живлення розподільчих шаф (ланцюгом) .

 

Замкнута мережа складається з магістралей, зв’язаних в замкнутий контур, в вузли якого подається живлення від трансформаторної підстанції.

 

Резервування живлення відповідальних споживачів.

Як вже було сказано згідно структури побудови розрізняють радіальні, магістральні і змішані розподільчі мережі. Вони можуть бути як з одностороннім так і двостороннім живленням.

При радіальній схемі живленнявід шин ТП відходять лінії до кожного розподільчого щитка чи окремого споживача. Для електроприймачів третьої категорії вони виконуються одинарними, а для більш відповідальних подвійними з від різних трансформаторів ТП.

Одинарні магістральні схемиз одностороннім живленням застосовуються для електропостачання споживачів третьої категорії. Надійність електропостачання можна підвищити використовуючи для одинарних магістральних схем двостороннє живлення. При цьому в нормальному режимі магістраль слід тримати розімкнутою секційним комутаційним апаратом, що встановлюються на ТП.

Значно більшу надійність мають схеми з двома магістралями. При пошкодженні однієї з магістралей відключається половина всіх споживачів тільки на час необхідний для переключення живлення на іншу магістраль. Схема з двома наскрізними магістралями стає ще більш надійною, якщо живлення здійснювати від двох незалежних джерел живлення. Ці схеми можна використовувати для живлення споживачів першої категорії.

 








Дата добавления: 2015-03-19; просмотров: 2175;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.