Властивості нафти, що впливають на технологію її транспорту

На технологію транспорту і зберігання нафт в тій чи іншій мірі впливають їх фізичні властивості (густина, в'язкість), випаровуваність, пожежовибухонебезпека, електризація, токсичність.

Густина нафти при 20 ° С коливається в межах від 760 до 940 кг / м3. Зі збільшенням температури вона зменшується за законом прямої. Від правильного визначення щільності нафти в резервуарах залежить точність її обліку, а в кінцевому рахунку - прибуток підприємства.

В'язкість – один з найважливіших параметрів нафти. Від неї залежить вибір технології її перекачування, енерговитрати на транспортування нафти та ін. В'язкість нафти при 20 °С в 1,3 - 310,3 разів перевищує в'язкість води. Величина в'язкості зумовлює спосіб транспортування нафти трубопроводом. Малов’язкі нафти перекачують при температурі навколишнього середовища без попередньої обробки, а високов'язкі нафти перекачують одним із способів: у суміші з маловязкими розчинниками, після попередньої механічної або термічної обробки, з попереднім підігрівом та ін.

Температура застигання має істотне значення для транспортування нафти, так як у міру наближення до неї фактичної температури рідини утруднюється або стає неможливим її переміщення. Температурою застигання нафти прийнято вважати температуру, при якій нафта, налита в пробірку стандартних розмірів, залишається нерухомою протягом однієї хвилини при нахилі пробірки під кутом 45°. Температура застигання маловязких нафт становить до «– 25»° С і тому їх можна транспортувати при температурі навколишнього середовища. Зі збільшенням вмісту парафіну температура застигання збільшується.

Випаровуваність – властивість нафт і нафтопродуктів переходити з рідкого стану в газоподібний при температурі меншій, ніж температура кипіння. Випаровування вуглеводневих рідин відбувається при будь-яких температурах до тих пір, поки газовий простір над ними не буде повністю насичене вуглеводнями. Швидкість випаровування нафт і нафтопродуктів залежить, в основному, від вмісту в них легких фракцій (пропан, бутан) і від температури.

Пожежовибухонебезпека нафт і нафтопродуктів характеризується здатністю сумішей їх парів з повітрям запалати і вибухати. Пожежонебезпека нафт і нафтопродуктів визначається величинами температур спалаху, займання і самозаймання.

Температура спалаху парів – температура, при якій пари рідини, нагрітої за певних умов, утворюють з повітрям суміш, спалахують при піднесенні до неї відкритого полум'я. Вуглеводневі рідини з температурою спалаху 61 ° С і нижче належать до легкозаймистих, вище 61 ° С - до горючих.

Температура займання – температура, при якій рідина при піднесенні відкритого полум'я горить. Зазвичай температура займання на 10 ... 50 ° С вище температури спалаху.

Температура самозаймання – температура нагріву рідини, при якій її пари запалали без піднесення відкритого вогню.

Вибухонебезпечність нафт і нафтопродуктів характеризується величинами нижнього і верхнього меж вибуховості. Нижня межа вибуховості це концентрація парів рідини в повітрі, нижче якої не відбувається спалаху суміші через надлишок повітря та нестачі парів при внесенні в цю суміш палаючого предмета. Верхня межа вибуховості відповідає такій концентрації парів нафти і нафтопродуктів в повітрі, вище якої суміш не вибухає, а горить. Значення концентрації парів між нижньою і верхньою межами вибуховості називають інтервалом вибуховості. Для нафт і нафтопродуктів інтервал вибуховості становить від 2 до 10%.

Електризація вуглеводневих рідин обумовлена їх високим електричним опором, т. Е. Діелектричними властивостями. При терті їх часток між собою, об стінки трубопроводів і ємностей, а також про повітря виникають заряди статичної електрики величиною до декількох десятків кіловольт.

Токсичність нафт і нафтопродуктів полягає в тому, що їх пари надають отруйну дію на організм людини. При цьому спостерігається підвищена захворюваність органів дихання, функціональні зміни з боку нервової системи, зміна кров'яного тиску і уповільнення пульсу.

Запобігання отруєнь персоналу забезпечується посиленою вентиляцією виробничих приміщень, а також застосуванням ізолюючих або фільтруючих протигазів при роботі в небезпечній для здоров'я атмосфері.








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 1588;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.