Водний транспорт

Для перевезення нафтогрузів використовуються суховантажні і наливні судна.

Суховантажними судами вантаж перевозиться безпосередньо на палубі (в основному, в бочках).

Нафтоналивні судна перевозять нафту і нафтопродукти в трюмах, а також в танках (баках), розміщених на палубі. Розрізняють такі типи нафтоналивних суден:

• танкери морські та річкові;

• баржі морські (ліхтери) і річкові.

Танкер – це самохідне судно, корпус якого системою поздовжніх і поперечних перегородок розділений на відсіки. Розрізняють носовий (форпік), кормовий (ахтерпик) та вантажні відсіки (танки). Для запобігання потрапляння парів нафти і нафтопродуктів в господарські та машинне відділення вантажні танки відокремлені від носового і кормового відсіків спеціальними глухими відсіками (коффердама). Для збору продуктів випаровування нафтогрузів і регулювання тиску в танках на палубі танкера влаштована спеціальна газовідвідна система з дихальними клапанами.

Всі вантажні танки з'єднані між собою трубопроводами, що проходять від насосного відділення по днищу танка. Крім того, вони обладнуються підігрівниками, установками для вентиляції та пропарювання танків, засобами пожежогасіння та ін.

Річкові танкери в порівнянні з морськими мають відносно невелику вантажопідйомність.

Баржі на відміну від танкерів не мають власних насосів.

Морські баржі (ліхтери) зазвичай служать для перевезень нафти і нафтопродуктів, коли танкери не можуть підійти безпосередньо до причалів для навантаження-розвантаження. Їх вантажопідйомність становить 10000 т і більше.

Річкові баржі служать для перевезення нафтопродуктів по внутрішніх водних шляхах. Тому їх корпус менш міцний, ніж у морських барж. Вони бувають самохідними і несамохідними. Останні переміщаються буксирами.

До недоліків водного транспорту належать:

• сезонність перевезень по річкових і частково морськими шляхами, що викликає необхідність створювати великі запаси нафтогрузів;

• повільне просування вантажів (особливо вгору за течією річок);

• неможливість повністю використовувати тоннаж судів при необхідності перекидання спеціальних нафтопродуктів в невеликих кількостях;

• порожні рейси судів у зворотному напрямку.








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 664;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.