Утворення родовищ нафти і газу

Міграція нафти і газу – основна умова формування їх скупчень. Міграція відбувається в колекторах разом з пластової водою, яка зазвичай насичує поровий простір. При цьому нафта і газ або розчинені у воді, або знаходяться у вільному стані. Міграція відбувається з області високих тисків в область відносно низьких уздовж непроникних порід - покришок. Потрапивши в пастку, нафта, газ і вода під дією сил гравітації розшаровуються: газ, як найлегший, йде вгору, вода, як найважча, - вниз, нафта займає проміжне положення.

Найпоширеніші типи пасток наведено на рис. 3.1. Найбільш поширені антиклінальні пастки (рис. 3.1, а). Якщо в антиклинальной складці пласт-колектор перекритий водогазонафтонепроникною товщею (покришкою), то в ньому можливе формування нафтогазової поклади. Тектонічні рухи часто призводять до розриву суцільності шарів і вертикальному переміщенню місць обриву відносно один одного. В результаті пласт-колектор у місці тектонічного порушення може стикатися з непроникною гірською породою, що призводить до утворення тектонічно екранованої пастки (рис. 3.1, б). Якщо з якоїсь поверхні колектори перекриються більш молодими непроникними породами, то утворюється стратиграфически екранована пастка (рис. 3.1, в). У природі зустрічаються випадки, коли лінзи проникних порід, наприклад, пісковиків, оточені непроникними – глинами. В цьому випадку утворюється літологічно-екранована пастка (рис. 3.1, г).

 

Рис. 3.1. типи пасток

 

Скупчення нафти і газу, зосереджене в пастці в кількості, достатній для промислової розробки, називається залежью.

Поверхня, що розділяє нафту і воду або нафту і газ, називається відповідно водонофтовим або газонафтовим контактом. Лінія перетину поверхні контактів з покрівлею пласта називається відповідно зовнішнім контуром нафтоносності або газоносності, а з підошвою пласта – внутрішнім контуром нафтоносності або газоносності, рис. 3.2. Найкоротша відстань між крівлею і підошвою нафтогазоносного пласта називають його товщиною.

 

Рис. 3.2. Схема нафтогазового покладу

 

Під родовищем нафти і газу розуміється сукупність покладів, приурочених до загального ділянці земної поверхні. Поняття родовище і поклад рівнозначні, якщо на одній площі є всього одна поклад. Таке родовище називається однопластовим. В інших випадках родовища є багатопластовими.

В даний час в залежності від фазового стану, а також відносного вмісту нафти і газу виділяють такі типи родовищ:

• газові, що містять тільки газ;

• нафтові, що містять тільки нафту;

• газонафтових, що містять більше нафти, ніж газу;

• нафтогазові, що містять більше газу, ніж нафти (наприклад, газові поклади з нафтовою облямівкою);

• газоконденсатні, що містять крім газу ще й конденсат;

• нафтогазоконденсатні, що містять нафту, газ і конденсат.









Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 1164;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.