Екзогенні процеси мінералоутворення

Екзогенне мінералоутворення приводить до фізичного і хімічного руйнування того, що було створено ендогенними, магматичними процесами, і до виникнення порід, стійких у новому середовищі.

Процеси мінералоутворення - осадові процеси відбуваються шляхом вивітрювання, переносу і відкладень.

Вивітрювання- процес, що іде під дією добової різниці температур, хімічних та біологічних факторів. За наявності води, кисню, вуглекислого газу та органічних кислот відбувається розчинення, вимивання, окислення і відновлення, гідроліз і гідратація. Розчинними є кам'яна і калійна сіль, гіпси, ангідрит, вапняки, доломіти та ін. Щороку з кожного 1 км2 земної поверхні розчиняється 26,4 т різних речовин, що разом складає 2735 млн. тонн речовин, змитих у моря і океани. Окиснення і гідратація інтенсивно проявляються у при поверхневих тарах земної кори. Наприклад, перетворення піриту у гідрогетит відбувається за такими реакціями: окислення:

FеS 2 + n О2→FєS04 → Fe2 ( SO4) з → FeООН:

Пірит гетит

 

гідратація:

 

FеООН +n H20 → FеООH∙n Н20

Гетит гідрогетит

 

Процес гідролізу особливо суттєвий при вивітрюванні силікатів, що складають основну масу земної кори. Так польові шпати перетворюються у гідрослюди, а далі - в мінерали групи каолініту.

К[А1Sі3О8] →(КH20)Аl2(ОН)2 [AlSi3 O10] → [Al(OH)8[Si4O10]








Дата добавления: 2015-03-14; просмотров: 1189;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.