Генезис мінералів

Перша мінеральна речовина у Всесвіті виникла задовго до початку утворення нашої Сонячної системи і з тих самих пір процеси мінералоутворення не припинялися. Вони і зараз відбуваються на різних планетах і в деяких інших космічних об'єктах. Велика частина мінеральної речовини, утворена на ранніх етапах еволюції Всесвіту, зазнала дотепер істотних змін, і лише останніми роками вченим вдалося зафіксувати у складі деяких метеоритів найдрібніші частинки, що прийшли до нас із далеких космічних глибин. Це так звані досонячні мінеральні зерна, у складі яких установлені алмаз, графіт, карбід кремнію (SіC), корунд (Al2O3) та деякі інші мінеральні фази.

Ймовірно, одним із перших процесів утворення мінеральної речовини в умовах ранньої Сонячної системи була конденсація із високотемпературної "силікатної пари" з утворенням тугоплавких мінералів, установлених у деяких типах включень із вуглецевих метеоритів.

Проте в більшості випадків мінералогам доводиться мати справу із різноманітними земними процесами мінералоутворення, які для зручності поділені на головні генетичні групи:

1) ендогенні, що протікають за рахунок внутрішньої теплової енергії Землі;

2) екзогенні, за рахунок зовнішньої (сонячної або космічної) енергії, отримуваною поверхнею Землі. Джерелом речовини для перебігу екзогенних процесів є Земля, що оголіла на поверхні, різні гірські породи і руди.

При попаданні продуктів ендогенних та екзогенних процесів мінералоутворення у глибші зони земної кори перші можуть зазнавати істотних перетворень (метаморфізм). Продукти глибинного метаморфізму (регіонального метаморфізму) широко проявлені у складі земної кори.

3) метаморфічні – призводять до утворення нових мінералів у результаті перетворення вихідних матеріалів під впливом високих температур, високих тисків і глибинних флюїдів.








Дата добавления: 2015-03-14; просмотров: 833;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.