Окремість, крихкість та пластичність

Окремість – здатність кристалів розколюватися з утворенням рівних поверхонь за площинами їх фазової неоднорідності. Це можуть бути площини зрощення, площини найдрібніших орієнтованих включень інших мінералів. Так, характерна окремість корунду обумовлена якнайтоншими включеннями слюди - мусковіту.

Крихкість – властивість мінералів подрібнюватися при механічній дії з утворенням тріщин або уламків різної величини і форми.

Пластичність – властивість мінералів деформуватися під зовнішнім механічним впливом без утворення тріщин або уламків.

Крихкість і пластичність визначаються двома методами: на склерометрах - за моментом появи тріщин при заданому навантаженні і якісно – дряпанням мінералу загостреним сталевим предметом. Якщо під час визначення на склерометрі тріщини не з’являються, а гострий кінець пірамідки весь час заглиблюється, то мінерал пластичний. Ступінь пластичності визначають за величиною діагоналі відбитку пірамідки. Визначення ступеня крихкості і пластичності мінералів за даними, одержаними на склерометрі, проводять відповідно до шкали приведеної у таблиці 6.

Таблиця 6.Шкала крихкості і пластичності мінералів

Ступінь крихкості Характеристика крихкості Навантаження, при якому утворюються тріщини, кг/см2 Мінерали – еталони
Назва формула
І Дуже крихкі Менше 20 Гіпс CaSO4 * H2O
ІІ Крихкі 20 – 50 Пірит FeS2
ІІІ Слабко пластичні 50 – 100 Кварц SiO2
ІV Пластичні 100 – 200 Самородне залізо Fe
V Дуже пластичні Більше 200 Самородна мідь Cu

 

При якісному визначенні сталевим предметом (голкою, ножем) дрібні уламки мінералу в подряпині свідчать, що мінерал крихкий, гладкий слід – мінерал пластичний, дзеркальний слід – дуже пластичний.

Самородні золото, мідь, срібло – ковкі мінерали. Ковкість їх виявляється в тому, що вони можуть бути легко розплющені в тонку пластинку. Для багатьох мінералів характерна гнучкість (молібденіт, хлорит, тальк), але тільки листочки слюди водночас і пружні, тобто вони відновлюють первинне положення при знятті напруги.








Дата добавления: 2015-03-14; просмотров: 762;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.