Польовий шпаг

Біохімічна роль організмівполягає в тому, що вони акумулюють мінеральні речовини, що знаходяться у навколишньому природному середовищі, і будують із них певні частини свого організму. Після їх відмирання мінеральні рештки відкладаються і накопичуються, утворюючи органогенний тип гірських порід та родовищ. Гак утворюються мінеральні асоціації самородної сірки, гідроокислів форуму, карбонатів кальцію, фосфоритів, бурштину, вугілля, а також нафта.

Продукти вивітрювання переносяться на різні відстані по поверхні Землі і беруть участь в утворенні осадових порід. Процес утворення осадових порід називають літогенезом.

Літогенезпроходить у кілька стадій: 1) накопичення осаду; 2) окам'яніння осаду, перетворення його на гірську породу; 3) внутрішнє перетворення гірської породи.

В процесі окам'яніння під дією фізико-хімічних, хімічних і біологічних факторів відбувається ущільнення осаду, зменшення його вологості, старіння колоїдів, утворення і перетворення хімічних речовин. На цій стадії виникають мінерали: пірит, марказит, опал, халцедон, кварц, гідрогетит, піролюзит, кальцит, доломіт, сидерит, глауконіт, гідрослюди. Для таких мінералів характерна дрібнокристалічна структура.

Третя стадія літогенезу - це перетворення, яких зазнала новоутворена осадова порода: ущільнення породи, корозія і розчинення мінералів, їх перекристалізація, утворення нових (наприклад, при проходженні через товщу вапняків магнезіальних розчинів утворюються доломіти). На третій стадії осадових процесів утворюються такі групи мінералів: сульфіди (пірит, марказит, галеніт, сфалерит), оксиди (кварц, халцедон, гематит, рутил), сульфати (барит, ангідрит), карбонати (доломіт, кальцит), силікати (гідрослюди, польові шпати, турмалін, епідот). Для цієї стадії характерні значні розміри кристалів, наростання на обломках зерен, в пустотах і порах, виникнення конкрецій і секрецій.

Утворені внаслідок літогенезу осадові породи складають лише 5% маси земної кори, проте в поверхневих шарах на їх долю приходиться біля 75% маси. Переважна їх частина відкладається у морських водоймах. Всі осадові породи ділять на три великі групи: обломкові (піски, гравій, галька, пісковики, лес), глинисті (каолінові, гідрослюдисті, монморілонітові глини), хемогенні і органогенні (вапняковий туф, вапняки, мергелі, доломіти, фосфорити, боксити, кам'яна та калійна солі, кам'яне та буре вугілля, нафта). Осадові породи мають ряд особливостей: вони, як правило, шаруваті, часто пористі, бувають з відбитками різних рослин та організмів. Багато із них сипучі (пісок, гравій), залягають шарами і пластами. Тільки в осадових породах зустрічаються такі мінерали, як галіт, мірабіліт, гіпс, глауконіт, ряд глинистих мінералів.

 








Дата добавления: 2015-03-14; просмотров: 711;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.