Походження нафти

Вважається, що за час існування нафтової промисловості людством видобуто близько 85 млрд. т нафти і залишено в надрах відпрацьованих родовищ ще 80 ... 90 млрд. т. Крім того, доведені запаси нафти в даний час складають близько 140 млрд. т. Разом близько 300 млрд. т .

У розвитку поглядів на походження нафти виділяють 4 етапи:

1. Донауковий період.

2. Період наукових припущень.

3. Період формування наукових гіпотез, пов'язаний з початком розвитку нафтової промисловості;

4. Сучасний період.

В основі сучасних поглядів на походження нафти лежать положення, сформульовані академіком І. М. Губкіним в 1932 р в його монографії «Вчення про нафту». Вчений вважав, що вихідним для утворення нафти є органічна речовина морських мулів, що складається з рослинних і тваринних організмів. Його накопичення на дні морів відбувається зі швидкістю до 150 г на 1 квадратний метр площі на рік. Найбільш сприятливі для нафтообразования тиску 15 ... 45 МПа і температури 60...150 °С, які існують на глибинах 1,5 ... 6 км. Далі, під дією зростаючого тиску, нафта витісняється в проникні породи, за якими вона мігрує до місця освіти покладів.

Таким чином, процес нафтоутворення ділиться на три етапи:

1. Накопичення органічного матеріалу і його перетворення в диффузно-розсіяну нафту;

2. Витисання розсіяної нафти з нафтоматеринських порід в колектори;

3. Рух нафти по колекторам і її накопичення в покладах.

Абсолютно не вписуються в органічну теорію походження нафти знахідки, зроблені в магматичних породах. Так, в найдавніших кристалічних породах, розкритих Кольською надглибокою свердловиною, зафіксовано присутність спорідненого нафти бітумінозного речовини, а на в'єтнамському шельфі відкриті великі нафтові родовища (Білий Тигр, Вовк, Дракон), де продуктивними виявилися не звичні нафтовикам пісковики та вапняки, а глибинний гранітний масив.

Прихильники неорганічної теорії вважають, що нафта утворилася з мінеральних речовин.

До недавнього часу в СРСР загальновизнаною вважалася теорія органічного походження нафти, згідно з якою «чорне золото» залягає на глибині 1,5...6 км. Білих плям в надрах Землі на цих глибинах майже не залишилося. Тому теорія органічного походження не дає практично ніяких перспектив щодо розвідки нових великих родовищ нафти.

Інша справа теорія неорганічного походження нафти. У надрах нашої планети є достатня кількість вихідного матеріалу для утворення вуглеводнів. Джерелами вуглецю і водню вважаються вода і вуглекислий газ. Їх вміст в 1 м3 речовини верхньої мантії Землі становить 180 і 15 кг відповідно.

 








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 756;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.