Походження газу

Метан є широко поширений в природі газ. Він завжди входить до складу пластової нафти. Багато метану розчинено в пластових водах на глибині 1,5...5 км. Газоподібний метан утворює поклади в пористих і тріщинуватих осадових породах. У невеликих концентраціях він присутній у водах річок, озер і океанів, в грунтовому повітрі і навіть в атмосфері. Основна ж маса метану розсіяна в осадових і вивержених породах. Нагадаємо також, що присутність метану зафіксовано на ряді планет Сонячної системи і в далекому космосі.

На сьогодні відомо кілька процесів, що призводять до утворення метану:

1. Біохімічний процес утворення метану відбувається в намулах, грунті, осадових гірських породах і гідросфері.

2. Термокаталітичний процес утворення метану полягає в перетворенні в газ органічної речовини осадових порід під впливом підвищених температури і тиску в присутності глинистих мінералів, що грають роль каталізатора.

3. Радіаційно-хімічний процес утворення метану протікає при впливі радіоактивного випромінювання на різні вуглецеві з'єднання.

4. Механохімічний процес утворення метану полягає в утворенні вуглеводнів з органічної речовини (вугілля) під впливом постійних і змінних механічних навантажень.

5. Метаморфічний процес утворення метану пов'язаний з перетворенням вугілля під впливом високих температур в вуглець. Даний процес є частина загального процесу перетворення речовин при температурі понад 500 °С.

 








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 822;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.