Породи органогенного походження

Ці породи утворюються в результаті життєдіяльності і відмирання організмів, що мешкають у морських і прісних водах, – карбонатні і крем'янисті породи.

Вапнякискладаються, в основному, із СаCO3, утворюються із залишків рослинного і тваринного світу. На початку рихлі скупчення раковин та їх уламків під тиском води поступово ущільнювалися, скріплялися випадним із водного розчину вуглекислим кальцієм у відносно щільну породу. Домішки кварцу підвищують міцність і твердість вапняків. Домішки глини роблять породу вологоємною і недостатньо морозостійкою.

Міцність вапняків при стисненні залежно від складу перебуває в межах від 8 до 200 Мпа.

Мергелі– суміші вапняку із глинами в різних співвідношеннях. Хороша сировина для отримання цементу.

Крейданайдрібніші частинки раковин простих тварин – складається, в основному, із СаСОз, має малу міцність. Використовують для отримання цементу, фарб і т.п.

Діатоміти і трепелиутворюються з панцирів діатомітових водоростей, що ростуть у прісній і морській воді водоймищ. Між ними осідають найдрібніші частинки мулу і глин, - відбувається ущільнення. Використовують як теплоізоляційний матеріал.

Рослинне походження мають покладивугілля.Якщо процес розкладання накопиченого рослинного матеріалу йде з обмеженням доступу кисню або без нього (наприклад, на дні водоймищ), то за рахунок рослин утворюються тверді органічні речовини, багаті вуглецем. Вони є основною складовою торфів і багатьох різновидів вугілля. Далі відбувається обезводнення торфу і під дією біохімічних процесів утворюється буре вугілля. Тиск і температура порядку 300 °С перетворять буре вугілля в кам'яне.

Початковим матеріалом нафтиє речовини рослинного і тваринного походження, що піддалися розкладанню без притоки кисню. В процесі зміни органічної речовини утворюються газоподібні і рідкі вуглеводні: газ і нафта.

 








Дата добавления: 2015-03-14; просмотров: 825;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.