Метаморфічні гірські породи

Метаморфічні (видозмінені) гірські породи утворилися із вивержених та осадкових гірських порід під впливом високих температур і тиску в процесі підняття і опускання земної кори (до них відносять глинистий сланець, мармур, кварцит).

Метаморфічні гірські породи характеризуються зернистою будовою, здебільшого сланцюватою текстурою. До них належать глинисті сланці, філіти, ґнейси, кварцити тощо. На території України поширені в межах Українського щита, у Кримських горах і Карпатах.

Метаморфічні породи утворюються при впливі температури і тиску на раніше існуюючі породи. Відмінною рисою більшості метаморфічних порід служить їх шарувата, сланцева структура. При метаморфізації глина злежується, перетворюючись у м'які філітові сланці, потім починаються зміни в її мінеральному складі і утворюються хлоритові (від грецького «хлорос» — зелений) сланці. При досить високих температурах і тиску утворюються слюдяні і кристалічні сланці. Їх часто супроводжують гранати і дістен. Залозисті глини перетворюються в залозисті сланці чи джеспіліти, широко розповсюджені, наприклад, на Криворізькому родовищі залізних руд.

При метаморфізації піску виникає піщаник, потім кварцит і, за певних умов, гнейсовидний сланець, який мало відрізняється на вигляд від магматичних порід. До речі, якщо впливу високих температур і тиску піддається граніт, з нього утвориться гнейс-кристалічна порода, що має шарувату структуру.

При метаморфізації морських відкладень утворюються конгломерати, а осипів – брекчії. Прикладом штучної брекчії служить будівельний бетон і наповнювачем із щебеню. Той же бетон, але із наповнювачем з гальки, можна назвати штучним конгломератом.

При метаморфізації вапняку утворюється мармур, деревної смоли – янтар. Особливі породи виникають на контакті розплавленої магми із навколишніми (вміщуючими) породами. Тут утворяться роговики, грейзени і скарні. Найчасті в подібних утвореннях зустрічаються такі мінерали, як гранати, гірський кришталь. До цих утворень нерідко приєднуються родовища інших корисних копалин (Тірніаузське вольфраміт-шеєлітове родовище на Кавказі).

Усі перетворення в гірських породах при процесах метаморфізму відбуваються шляхом їх зміни у твердому стані.

Метаморфізму можуть піддаватися гірські породи будь-якого походжнення – осадові, магматичні і раніше існуючі метаморфічні.

Ступінь зміни первинних гірських порід (ступінь метаморфізму) може бути різним – від незначних перетворень до повної зміни складу і вигляду їх.

Метаморфічні гірські породи мають значні поширення, як по поверхні, так і в глибинах земної кори. Вони поширені в межах древніх докембрійських щитів, у складчастих ділянках різного віку, і, так само як і магматичні утворення, беруть участь у будівлі платформних територій, складаючи їх кристалічну основу чи фундамент.

Метаморфічні породи дуже різноманітні за мінеральним складом і структурою, у них міститься ряд цінних корисних копалин, таких, як золото, уран, молібден, вольфрам, залізо, дорогоцінні і технічні камені, керамічна сировина. Різні гнейси, мармури, сланці є прекрасним будівельним і лицювальним матеріалом.

Розрізняють:

· метапеліти – похідні кислих осадових і вивержених порід (аргілітів, алевролітів, пісковиків, гранітоїдних вулканітів та інтрузивних гірських порід) ;

· метабазити – похідні основних осадових і магматичних порід.

Осторонь іх карбонатні гірські породи – мармури, кальцифіри, карбонатні катаклазити. За характером температурного впливу розрізняють регіонально - і контактово - метаморфізовані гірські породи.

На території України поширені в межах Українського щита, у Кримських горах і Карпатах.

 

 

Рис. 42. Кварцит – зразок метаморфічної породи

 








Дата добавления: 2015-03-14; просмотров: 1826;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.