Сутність недобросовісної конкуренції та промислового шпигунства, їх прояв у банках

У системі взаємовідносин суб’єктів ринку існують різні за сутністю, взаєморозумінням і напруженістю стосунки. Залежно від становища суб’єкта ринку, зміни його інтересів, кон’юнктури ринку ці стосунки можуть перебувати у площині як повного порозуміння, так і антагоністичного протиборства. Розрізняють кілька видів взаємовідносин, які відображають стан стосунків суб’єктів ринку у процесі їх комерційної діяльності, серед них:

співпраця — тісні ділові взаємовідносини суб’єктів ринку на основі загальних інтересів із метою удосконалення методів роботи, спрямованої на збільшення прибутків;

взаємодія — узгоджені дії для досягнення максимального ефекту отримання вигоди і прибутку;

конкуренція — змагання між суб’єктами ринку з метою здобуття завдяки власним досягненням переваг над іншими суб’єктами ринку;

суперництво — антагоністичні дії, побудовані на непримиренності позицій, інтересів і методів роботи щодо отримання переваг на ринку;

протиборство — гостра антагоністична боротьба за заволодіння ринком, під час якої застосовуються дуже жорсткі заходи впливу на суперників такої боротьби.

Ураховуючи викладене, можна зазначити, що конкуренція посідає центральне місце у взаємовідносинах суб’єктів ринку і характеризується переходом від їх сумісних, партнерських дій на ринку до таких, що спрямовані на обмеження можливостей кожного із суб’єктів впливати на загальні умови кон’юнктури ринку.

Метою конкуренції є отримання прибутку. Тому в конкуренції виявляються методи, не сумісні з заведеними на ринку. Діяльність суб’єктів ринку з використанням таких методів конкуренції прийнято називати недобросовісною конкуренцією.

Недобросовісна конкуренція — це застосування у конкурентній боротьбі методів, пов’язаних із порушенням прийнятих на ринку норм і правил конкуренції. Метою недобросовісної конкуренції є забезпечення або закріплення своїх переваг на ринку за рахунок послаблення позицій конкурентів.

Метою недобросовісної конкуренції в банківській сфері є прагнення банку-конкурента поліпшити або закріпити своє становище чи здобути перевагу на ринку за рахунок по­слаблення позицій банків-конкурентів і введення в оману клієнтів.

За таких умов основною метою теми є вивчення можливостей банків забезпечувати захист їхньої діяльності від актів недобросовісної конкуренції і промислового шпигунства, опанування формам і методів протидії таким актам.

Ураховуючи, що конкуренція характеризується насамперед антагоністичною боротьбою суб’єктів ринку, важливим у темі є ознайомлення студентів із загрозами банкам від актів недобросовісної конкуренції, вивчення їх ознак та методик захисту від недобросовісних дій конкурентів.








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 1097;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.