Інвалідність у зв’язку з аварією на ЧАЕС

Чорнобильська аварія, а точніше катастрофа, стала для України великим лихом. Погіршення здоров’я постраждалого населення призводить до постійного зростання чисельності осіб, яким встановлюється інвалідність. Зараз таких інвалідів біля 96 тисяч, а кожного року їх чисельність збільшується на 10 тисяч осіб...

Основними нормативними актами, що регламентують визначення такої особливої категорії інвалідності є три документи:

- Закон України „Про статус і соціальний захист громадян, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” від 28 лютого 1991 р. (з наступними змінами).

- Положення „про систему експертизи по встановленню причинного зв’язку хвороб, інвалідності та смерті з дією іонізуючого випромінення... внаслідок аварії на ЧАЕС” затверджене МОЗ та МНС України 30 травня 1997р.

- „Інструкція про застосування Переліку хвороб, при яких може бути встановлений причинний зв’язок з дією іонізуючого випромінення ... у населення, яке постраждало внаслідок аварії на ЧАЕС”, затверджена МОЗ України 17 травня 1997р.

 

Негативний вплив на організм людини іонізуючого випромінення може бути прямим у вигляді променевої хвороби, а також вторинним, який провокує розвиток та потяжчення цілої низки загальносоматичних захворювань. Основною їх причиною є ослаблення під дією радіації захисних сил організму, своєрідний „прорив” у найбільш слабких його ланках. Прикладами таких захворювань з Переліку можуть бути хвороби крові, злоякісні пухлини, виразкова хвороба шлунка, гіпертонічна хвороба тощо.

Усіх потерпілих, що мають характерні порушення здоров’я, прийнято розділяти на дві такі групи:

- учасники робіт по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС (скорочено „ліквідатори”);

- потерпілі від Чорнобильської катастрофи – це особи, що проживали чи досі проживають на забрудненій території.

 

Право встановлення цих фактів надано спеціально уповноваженим органам влади, вони ж визначають їх статус, видають відповідні посвідчення.

Для встановлення причинного зв’язку захворювання з наслідками Чорнобильської катастрофи в Україні створена особлива система органів не нижче обласного рівня. До їх числа належать:

- спеціалізовані лікарсько-консультаційні комісії (спецЛКК);

- регіональні та центральна міжвідомчі експертні комісії (МВЕК);

- спеціалізовані радіологічні медико-соціальні експертні комісії (спец МСЕК).

 

У спрощеному варіанті порядок дій цих органів такий: експертиза здійснюється тільки після всебічного медичного обстеження особи і встановлення детального клініко-функціонального діагнозу. Розгляд медичних справ, у названих вище експертних комісіях, проводиться за особистим зверненням громадян та направленням спеціалізованого лікувально-профілактичного закладу (діагностичного центру, радіологічного диспансера тощо), при наявності посвідчення постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Коротко розглянемо особливості функцій різних експертних комісій. Спеціалізовані ЛКК вирішують питання про зв’язок у таких осіб:

- що належать до потерпілих від Чорнобильської катастрофи, за місцем проживання;

- ліквідаторів аварії із злоякісними захворюваннями крові, раком щитовидної залози та деякими іншими видами патології, коли етіологія не викликає сумнівів.

 

Регіональні МВЕК приймають таких осіб:

- ліквідаторів аварії на ЧАЕС, що проживають у прикріплених для обслуговування комісією областях;

- громадян, що постраждали внаслідок участі у ліквідації інших ядерних аварій та ядерних випробуваннях;

- потерпілих від катастрофи з тих областей, де відсутні спец ЛКК;

- у складних та конфліктних випадках після огляду на спец ЛКК.

 

Центральна МВЕК вирішує питання у таких осіб:

- потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи, що працюють на об’єкті „Укриття”;

- у складних і конфліктних випадках після огляду у регіональній МВЕК.

 

У випадку виникнення ознак інвалідності, її причинний зв’язок з наслідками Чорнобильської катастрофи, на підставі заключень вищевказаних комісій, здійснюється спеціалізованими радіологічними МСЕК, а при їх відсутності в регіонах – одним із складів вищих (обласних) МСЕК. При виявленні етіологічного зв’язку інвалідизуючого захворювання з Чорнобильською катастрофою, комісія може встановлювати такі два формулювання категорій інвалідності:

- захворювання, пов’язане з участю в роботах по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС;

- захворювання, пов’язане з впливом аварії на ЧАЕС.

 








Дата добавления: 2015-02-23; просмотров: 2698;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.