Особливості порядку встановлення категорії інвалідності залежно від причин звільнення зі Збройних Сил

 

Методика експертизи з метою встановлення категорії інвалідності значною мірою залежить від відповіді на запитання: з яких причин і обставин військовослужбовець був звільнений з лав Збройних Сил України, а саме, чи за станом здоров’я, чи за інших причин, з ним не пов’язаних. Детальніше розглянемо особливості такої методики.

1) Визначення категорії інвалідності у звільнених з армії за станом здоров’я. У цьому випадку роль спеціалістів МСЕК відносно проста. Коли у військовослужбовця виникають такі порушення здоров’я, які унеможливлюють подальшу службу, то його, як кажуть, „комісують”, тобто по місцю проходження військової служби оглядають у військово-лікарській комісії (ВЛК), яка і встановлює причину захворювання (травми) по одному із вказаних вище формулювань. Якщо саме ця патологія зумовлює встановлення інвалідності, то спеціалісти МСЕК при формулюванні її категорії керуються висновками військових лікарів, які вказані у „Постанові ВЛК”. Коли ж цей документ викликає в експертів сумніви, або ж не відповідає встановленим вимогам чи відсутні й взагалі, МСЕК направляє такого колишнього військовослужбовця на повторний огляд у ВЛК, але вже за місцем проживання. Заручившись результатами такого огляду, МСЕК остаточно вирішує питання про категорію інвалідності. Таким чином, у звільнених з лав Збройних Сил за станом здоров’я основою рішенням МСЕК є заключення військових лікарів ВЛК.

2) Встановлення категорії інвалідності у звільнених з армії за іншими причинами, не пов’язаними зі здоров’ям. В таких випадках вивчення етіології захворювання (травми), що призвело до інвалідності ,повністю покладається на спеціалістів МСЕК. В основу рішення, окрім вивчення клінічних проявів, кладуть дані наявних військових облікових та медичних документів колишнього військовослужбовців,

До військово-облікових документів належать такі, що видані органами Міністерства оборони і підтверджують факт військової служби та її терміни. Це, зокрема: військовий білет, посвідчення учасника війни, бойова характеристика, послужний список тощо. Військово-медичними є такі документи, що за фактом захворювання чи поранення були видані військовослужбовцю такими військово-лікувальними закладами Міністерства оборони як госпіталі, медчастини, лазарети тощо. Прикладами таких документів можуть бути:

- постанова ВЛК;

- свідоцтво про хворобу;

- медична картка;

- виписка з історії хвороби тощо.

До документів ,що видані безпосередньо військово-лікувальними закладами прирівняні такі ,що про діяльність цих закладів видані відповідними архівними установами.

При наявності у вказаних вище достатніх відомостей про факт і обставини одержання інвалідизуючого поранення чи захворювання ,МСЕК має повне юридичне право самостійно встановлювати причинний зв’язок інвалідності з військовою службою у складі Збройних Сил України (СРСР).








Дата добавления: 2015-02-23; просмотров: 1190;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.