Роль і основні форми профілактичної роботи спеціалістів органів МСЕ

 

До числа провідних форм роботи спеціалістів органів МСЕ по попередженню та зниженню інвалідності слід віднести такі:

- аналітико-планова діяльність;

- профілактика інвалідності під час експертних засідань;

- просвітницька робота спеціалістів.

Дещо детальніше розглянемо зміст кожної з цих форм роботи.

1. Аналітично-планова діяльність.

Спеціалісти експертних комісій здійснюють систематичну роботу по веденню обліку, аналізу показників, статистиці інвалідності. Статистична інформація про рівень інвалідності серед населення, її динаміку з плином часу, структуру по тяжкості, нозологіях, галузях виробництва тощо дозволяє конкретно знати причини інвалідності - і на основі цього предметно боротися з ними. Ці дані є висхідною (початковою) базою у планувати цілеспрямованої профілактичної роботи, яку здійснюють не тільки спеціалісти МСЕК, але й інші, причетні до проблеми, відомства і служби. Це, наприклад, міжвідомчі перспективні комплексні плани заходів по попередженню та зниженню інвалідності або так звані програми охорони здоров'я населення.

2. Профілактика інвалідності під час експертних засідань.

Ефективна робота по попередженню та зниженню інвалідності проводиться лікарями-експертами безпосередньо на засіданнях МСЕК шляхом як консультування, так і вирішення експертних завдань. Так, спеціалісти комісії широко використовують своє право дозволяти лікарям лікувальної мережі продовжувати лікарняні листки часто-довгохворіючим за умови сприятливого клінічного прогнозу. При цьому створюються оптимальні умови для "доліковування" і оздоровлення людей. Внаслідок такої практики 75-80% хворих відновлюють свої здатності і повертаються до трудової діяльності і повноцінного життя.

Навіть встановлення інвалідності, особливо III групи і на відносно короткий час, в певному розумінні, є профілактичним заходом. Адже інвалідність - поняття динамічне. Вона може бути пов'язана і з частковою, і з повною непрацездатністю, встановлена на один рік або безстроково. Зрозуміло, що найбільш небезпечною є тяжка, постійна інвалідність. Своєчасне встановлення інвалідності, здійснення оздоровчих заходів, зміна умов трудової діяльності попереджують виникнення тяжких, стійких форм інвалідності, сприяють ефективній реабілітації інвалідів.

3. Просвітницька робота спеціалістів МСЕК.

Лікарі-експерти ведуть широку, систематичну медико-санітарну пропаганду, розповсюдження серед населення кваліфікованих знань з проблем охорони здоров'я і працездатності, причин інвалідності і шляхів їх запобігання. Така робота здійснюється з використанням різноманітних методів, форм просвітництва: проведенням лекцій та бесід, випуском санітарних бюлетенів та листівок, використанням можливостей преси, радіо та телебачення.

 

 








Дата добавления: 2015-02-23; просмотров: 764;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.