Причини інвалідності, їх класифікація

На жаль, більше ніж 5% населення України є інвалідами, зараз їх нараховується більше ніж 2,7 млн. чоловік. І кожного року чисельність інвалідів збільшується, в середньому на 40-60 тисяч.

Причинами інвалідності, зокрема, зростання її рівня, є різні біологічні і соціальні фактори. Щодо соціальних, то головні серед них такі:

- зубожіння населення, звідси неналежні умови життя, неякісне харчування;

- соціально-психологічні проблеми: безробіття, невлаштованість, невпевненість у завтрашньому дні;

- небезпечна екологічна ситуація, особливо наслідки Чорнобильської катастрофи;

- незадовільна організація охорони здоров’я та медичної допомоги населенню.

 

Біологічні, точніше медико-біологічні фактори пов’язані з низькими показниками здоров’я населення, з високим рівнем захворюваності та травматизму. Зрозуміло, що існує пряма залежність між рівнем тяжкої патології і рівнем інвалідності серед населення.

Аналіз структури первинної інвалідності по нозологіям (групам патології) виявляє, що її основними медичними причинами є такі ураження:

 

Рангове місце Назва групи патології Відсоток (з округл.)
І Хвороби серцево-судинної системи 29%
ІІ Злоякісні пухлини 17%
ІІІ Травми, отруєння 10%
ІV Хвороби кістково-м’язової системи 7%
V Розлади психіки, психопатологія 6%

 

При цьому небезпечним є зростання долі переважно соціально зумовлених захворювань: туберкульозу, сифілісу, ВІЛ/СНІДу, розладів психіки, травматизму, синдромів хронічного алкоголізму тощо.

Особливу стурбованість суспільства має викликати інвалідність у зв’язку з туберкульозом. Майже у половини областей України її рівень перевищує середній показник на 30-50%. Також помітно збільшується інвалідність внаслідок психічних захворювань, зараз таких інвалідів понад 270 тис. чоловік.

Різноманітність етіологічних факторів дещо утруднює класифікацію причин інвалідності. Загально прийнятий підхід базується на встановленні їх зв’язку з певними формами суспільної діяльності людей, зокрема, з трудовою діяльністю та військовою службою. Щодо колишніх військовослужбовців, то деталізацію категорій проведемо на наступному занятті.

З трудовою діяльністю пов’язані три формулювання причин інвалідності:

- трудове каліцтво;

- професійне захворювання;

- захворювання, каліцтво, що пов’язані з роботами під час ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС та інших ядерних об’єктах.

 

У тих випадках, коли відсутній прямий зв’язок інвалідності з трудовою діяльністю або військовою службою, встановлюється така причина інвалідності, як „загальне захворювання”. Якщо інвалідність виникла у дитячому віці, то особу визнають дитиною-інвалідом або інвалідом з дитинства.

Щодо розповсюдженості інвалідності з певної причини, то існує така статистика. Якщо інвалідів усіх категорій прийняти за 100 відсотків, то серед них:

інвалідів від загального захворювання – 81%

інвалідів з дитинства – 9%

інвалідів з числа колишніх військовослужбовців – 4%

інвалідів від трудокаліцтва чи профзахворювання – 3%

інвалідів внаслідок аварії на ЧАЕС – 3%

 

Оскільки у структурі причин левову долю займає інвалідність від загального захворювання, то почнемо детальніше вивчення саме з цієї категорії.

 

 








Дата добавления: 2015-02-23; просмотров: 1703;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.