Місця проведення експертних засідань, приміщення для МСЕК та їх обладнання.

 

Медико-соціальні експертні комісії здійснюють обслуговування населення звичайно за територіальною ознакою. Кожна МСЕК забезпечує експертною допомогою населення прикріплених для обслуговування певних адміністративних утворень – міст, районів, груп районів, областей тощо.

Свої експертні засідання МСЕК проводять, перш за все, у приміщеннях лікувально-профілактичних закладів. Найчастіше це сучасні поліклініки, де є всі необхідні умови для забезпечення якісної експертизи та культурного обслуговування громадян. В деяких випадках, враховуючи можливості, медико-соціальні експертні комісії можуть розміщуватися і в окремих приміщеннях, що надаються їм за рішеннями місцевих органів влади.

Загальні МСЕК працюють на базі звичайних багатопрофільних поліклінік, а спеціалізовані – переважно на базі відповідних профільних диспансерів і клінік.

Крім основної бази експертної роботи, де комісія працює найчастіше, кожна МСЕК має також допоміжні бази. Це центральні поліклініки тих міст і районів, населення яких прикріплене для обслуговування до даної МСЕК.

Прогресивною формою організації експертної роботи є проведення виїздних засідань МСЕК на базі різних лікувальних закладів, а також медсанчастин великих підприємств і господарств. В останньому випадку обслуговування населення здійснюється не за звичайною територіальною, а за виробничою ознакою. Перевагою такої форми засідань є наближення експертної допомоги до місця праці громадян, залучення до вирішення експертних питань представників цих підприємств і господарств, що врешті-решт забезпечує більшу обґрунтованість, якісність медико-соціальної експертизи.

Якщо хворий за станом здоров'я, згідно з висновком ЛКК, не спроможний самостійно з'явитися до МСЕК, огляд проводиться вдома або в тому стаціонарі, де він перебуває на лікуванні. У виняткових випадках (наприклад, коли громадянин проживає у віддаленій, важкодоступній місцевості) медико-соціальні експертні комісії можуть, за згодою хворого, приймати рішення заочно, на підставі представлених медичних та інших необхідних документів (п. 29 Положення про МСЕ).

Базові лікувально-профілактичні заклади надають в користування МСЕК необхідні для роботи приміщення та обладнання. На основній базі роботи комісія повинна мати такі службові приміщення:

- кімната очікування (для хворих);

- кімната для реєстратури та архіву;

- кімната для прийому хворих та їх огляду комісією;

- кабінет голови МСЕК.

В допоміжних базах, при виїздних засіданнях комісії не рідко обходиться лише однією кімнатою, в якій проводиться огляд хворих. Ця експертна кімната має бути просторим приміщенням (25-30 кв.м), адже в ній одночасно може знаходитися біля десятка людей.

Перелік необхідного для роботи медичного та господарського обладнання й інвентаря, що надається в користування МСЕК, затверджений Міністерством охорони здоров'я України. До основного медичного обладнання первинної загальної МСЕК відносяться: ваги медичні, зрістомір, апарат для вимірювання кров'яного тиску, медична трубка(фонендоскоп), аптечка невідкладної допомоги тощо. Медобладнання спеціалізованих комісій доповнюється з врахуванням їх профілю. Санітарний автотранспорт, якщо його немає в постійному користуванні комісії, що необхідний для здійснення виїздних засідань, також надається МСЕК базовим лікувально-профілактичним закладом.

 








Дата добавления: 2015-02-23; просмотров: 916;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.