Працездатність людини та її порушення

 

Як відомо, суспільна корисна трудова діяльність є однією з основних сфер життєдіяльності людини. Включення людини у певний вид праці зумовлено рядом факторів і, зокрема, станом її працездатності.

Працездатність - це потенційна спроможність людини на протязі заданого часу і з необхідною ефективністю виконувати максимально можливу кількість певної роботи.

З позицій класичної науки, під працездатністю слід розуміти такий стан організму, коли сукупність біологічних, медичних, соціальних, психологічних та інших факторів забезпечує людині можливості виконання суспільно-корисної праці певної кількості і якості.

Визначальними факторами працездатності є біологічний та соціальний. Під біологічним розуміють стан здоров'я людини, функціональні можливості її організму. Соціальний фактор працездатності - це сукупність умов та обставин життя і праці, що забезпечують людині можливості самореалізації в процесі певної трудової діяльності.

Існують різні підходи до класифікації видів працездатності. Так, по сферам прикладання, працездатність поділяють на:

- загальну, що пов'язана зі здатністю виконання відносно простих, некваліфікованих видів праці;

- професійну, яка вимагає професійної підготовки, наявності певної сукупності знань, вмінь та навичок;

- спеціальну, коли праця виконується у незвичайних, складних умовах (підземні роботи, праця в умовах Крайньої Півночі тощо).

З врахуванням переважаючої сфери навантаження, також розрізняють працездатність:

- фізичну - пов'язану з навантаженням нервово-м'язової системи організму;

- розумову - побудовану на використанні нервово-психічного потенціалу людини.

На жаль, внаслідок хвороби, травми, які викликають порушення функцій та життєдіяльності організму, здатність людини до виконання праці обмежується, навіть втрачається. Це пов'язано з виникненням непрацездатності.

Непрацездатність - це стан вираженого неспівпадання між можливостями організму людини та вимогами, що пред'являються до нього в процесі виконання певної праці.

Види непрацездатності класифікують по чотирьом основним ознакам, а саме: по характеру, по ступеню, по категорії, нарешті, по медико-соціальним наслідкам.

В основі поділу по характеру лежить часовий критерій, тобто тривалість порушення працездатності. Якщо непрацездатність утримується відносно короткий термін часу (дні, тижні, місяці), з чіткою тенденцією до її відновлення, таку непрацездатність вважають тимчасовою. У випадку, коли порушення працездатності має стійкий характер і воно зберігається довгий час (роки, навіть до кінця життя людини), таку непрацездатність називають довготривалою. Виявлення вираженої довготривалої непрацездатності є головною підставою для визнання людини інвалідом.

Класифікація порушень працездатності по ступеню зумовлена мірою її втрати, вираженністю порушення. При цьому як тимчасову, так і довготривалу непрацездатність однаково поділяють на часткову і повну. Частковим вважається таке порушення здатності до праці, коли людина виявляється певний час неспроможною виконувати роботу по своїй професії, спеціальності, разом з тим, завдяки збереженню певної залишкової працездатності, може виконувати іншу, більш легку і просту роботу. Повною слід вважати таку втрату працездатності, коли будь-яка робота виявляється людині недоступною або протипоказаною. Крім цього, довготривала непрацездатність позначається ще інакше. А саме, часткова стійка непрацездатність зумовлює встановлення людині ІII групи інвалідності, а повна - II та І групи.

Існує також класифікація видів непрацездатності по категорії, яка базується на вивченні її медичних та соціальних причин. Зрозуміло, що таких причин може бути багато, але наше законодавство зводить їх до певної системи. Так, розрізняють вісім категорій тимчасової непрацездатності. Найбільш розповсюдженими серед них є:

- захворювання;

- травма;

- догляд за хворим членом сім'ї;

- вагітність і пологи.

Щодо категорій довготривалої непрацездатності, то діюче законодавство про пенсії передбачає десять основних формулювань причин інвалідності. Зокрема це такі:

- загальне захворювання;

- професійне захворювання;

- трудове каліцтво;

- інвалідність з дитинства;

- поранення, одержане при захисті Батьківщини тощо.

Що стосується основних медико-соціальних наслідків виникнення стану непрацездатності, то при ознаках тимчасового порушення працездатності людина звертається в лікувально-профілактичний заклад (поліклініку, лікарню тощо), який здійснює експертизу тимчасової непрацездатності (ЕТН) і на підтвердження свого стану одержує листок непрацездатності, який дає підставу на одержання по місцю роботи відповідальної допомоги за рахунок коштів Фонду соціального страхування. У випадку виникнення ознак довготривалої непрацездатності громадянин має пройти медико-соціальну експертизу у відповідній комісії (МСЕК). На основі довідки про інвалідність, при наявності інших необхідних передумов, місцеве відділення Пенсійного фонду призначає і виплачує пенсію по інвалідності. Управління праці та соціального захисту, при потребі, призначає і надає інші необхідні види соціальної допомоги (протезування, санаторне оздоровлення тощо), які фінансуються переважно за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів.

Стисло класифікацію порушень працездатності можна відобразити такою таблицею:


 

№ п/п Критерії поділу Види непрацездатності
1. по характеру тимчасова довготривала
2. по ступеню часткова повна часткова (III гр. інв.) повна (ІІ-І група)
3. по категорії - захворювання; - травма; - догляд за хворим членом сім'ї; - вагітність та пологи. - загальне захворювання; - професійне захворювання; - трудове каліцтво; - інвалідність з дитинства; - поранення при захисті Батьківщини.
4. по медико-соціальним наслідкам ЛПЗ листок непраце-здатності місце роботи допомога по ТНП за рахунок коштів ФСС МСЕК довідка про інвалідність пенсійний фонд пенсія по інвалідності управління соціального захисту показані види допомоги за кошти ФСЗІ
           

 

 








Дата добавления: 2015-02-23; просмотров: 1662;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.