Віруси грипу людини

Вірусна природа грипу встановлена в 1933 році в Англії Смитом, Эндрюсом і Лейдлоу (вірус грипу А). У 1940 році Френсис і Мэджил открили вірус грипу В, а в 1947 році Тейлор виділив ще один варіант вірусу грипу - типу С.

 

Морфологія. Вируси грипу відносяться до групи РНК-геномних ортоміксовірусів (рис. 38 ) з розмірами віріонів 80-120 нм.

 

Рис. 38 Нитковидна(х190000) и сферическая (х300000) форми віруса грипу А2 (Гонконг).

 

 

Геном представлений одноланцюговою РНК, складається з 8 фрагментів різної длини. Внаслідок зрушення рамки считивания 8 генів кодують 10 білків. У складі вірусу грипу є присутніми різні антигени. У складі вірусів розрізняють S –антиген, що включає РНК і внутрішній білок. У зовнішній оболонці віріона міститься поверхностний V -антиген, до складу якого входять гемаглютинін і нейрамінідаза.

Згідно з номенклатурою вірусів грипу типу А, прийнятою в 1980 році, у вірусів гриппа, виделенних від людини, встановлена наявність трьох підтипів антигена Н (Н1, Н2, Н3) і двох підтипів антигена N (N1 і N2). У відповідність з цією номенклатурою вируси грипу, циркулюючі серед населення до 1957 року мають загальну антигенну формулу A(H1N1), з 1957 по 1968 рік - A(H2N2), а з 1968 року - A(H3N2) (таблиці. 2).

Вируси грипу В і С практично не змінюють своєї антигенною структури, тоді як вірус грипу А швидко змінюється, утворюючи нові підтипи і антигенні варіанти, завдяки змінам гемаглютиніну і нейрамінідази. У 1946-1957 р.р. виявлени варіанти вірусу грипу А - А1 і А2; виявленні в останні годи вируси значно відріхняються від вірусу грипу А2.

Вірус грипу А,як правило, викликає захворювання середнього або сильного ступеня тяжкості. Вражає як людину, так і деяких тварин (кінь, свиня, тхір, птахи). Саме віруси грипу А відповідальні за появу пандемій і важких епідемій.

Віруси грипу В не викликають пандемій і зазвичай є причиною локальних спалахів і більше обмежених, в порівнянні з грипом типу А, епідемій, що іноді охоплюють одну або декілька країн. Спалахи грипу типу В можуть співпадати з такими грипу типу А або передувати йому. Віруси грипу В циркулюють тільки в людській популяції (частіше викликаючи захворювання у дітей).

Вірус грипу С досить мало вивчений. На відміну від вірусів грипу тирів А і В вірус грипу С не містить антиген нейрамінідазу (N). Відомо, що на відміну від вірусів А і В, він не викликає епідемій і не призводить до серйозних наслідків. Є причиною спорадичних захворювань, частіше у дітей. Інфікує тільки людину. Симптоми хвороби зазвичай дуже легкі або не проявляються взагалі. Захворювання, викликані вірусом грипу С, часто співпадають з епідемією грипу типу А. Клінічна картина така ж, як при легких і помірно важких формах грипу А.

 

Резистентність. Вируси грипу мають слабку стійкість до фізичних і хімічних чинників і при кімнатній температурі руйнуються впродовж декількох годин.

Патогенез. Грип є унікальною інфекцією, що не має аналогів серед інших інфекційних хвороб. Від інших ГРВІ (гострих респіраторних вірусних інфекцій) його відрізняє ряд особливостей завдяки яким вірус грипу представляє найбільшу небезпеку для населення:

 

Віруси грипу постійно міняються в ході взаємодії з людським організмом. Причиною цього є унікальна мінливість поверхневих антигенів вірусу - гемаглютинину (H) і нейраминидазы (N). Після перенесенного захворювання виробляється стійкий, довічний імунітет саме до цього антигенного варіанту вірусу. Але внаслідок високої мінливості, постійно виникають усі нові і нові варіанти, які можуть знову викликати захворювання, незважаючи на наявність імунітету до колишніх варіантів. Існує два механізми антигенної мінливості : відносно невеликі зміни (антигенний дрейф) і сильні зміни (антигенний шифт).

Антигенний дрейф - відбувається в період між пандеміями у усіх типів вірусів (А, В і С). Це незначні зміни в структурі поверхневих антигенів (гемаглютинину і нейраминидазы), що викликаються точковими мутаціями в генах, які їх кодують. В результаті виникають епідемії оскільки захист від попередніх контактів з вірусом зберігається, хоч вона і недостатня. Епідемії, охоплюють від 6-8% до 30-35% населення міста впродовж 3-4 тижнів, країни - впродовж 1,5-2 місяців і півкулі - впродовж 2-3 місяців.

Епідемії грипу виникають практично щорічно, перекатывяподобно велетенській хвилі з північної півкулі в південну (травень-серпень), з південного - в північне (листопад-лютий), будучи достовірно глобальною інфекцією. Антигенний шифт - відбувається через нерегулярні інтервали часу (10-40 років). При цьому з'являються віруси з сильними відмінностями від основної популяції, проти яких немає захисту у пригнічуючої частини населення. Тому вірус поширюється з дуже високою швидкістю і викликає захворювання в дуже важкій формі - розвивається пандемія. Найжорстокіша з відомих пандемій грипу сталася в 1918 році, хвороба дістала назву "Іспанської лихоманки". Втрати були страхітливі: за найоптимістичнішими прогнозами від іспанки за 1,5 року померло 20 млн. чоловік.

 

На відміну від інших ГРВІ грип може проявляти себе як надзвичайно агресивна інфекція. Форми грипу середньої важкості, важкі і гіпертоксичні, як відомо, можуть стати причиною серйозних ускладнень. Розрізняють декілька основних видів ускладнень при грипі: легеневі - бактерійна пневмонія, геморагічна пневмонія, формування абсцесу легені, утворення емпієми; внелегочные - бактерійні риніти, синусити, отити, трахеїти, вірусний енцефаліт, менінгіт нев-рит, радикулоневрит, ураження печінки (синдрому Рейе), міокардит, токсико-алергічний шок. У наш час смерть від грипу вважається винятковою подією. Найчастіше летальні результати при грипі спостерігаються серед дітей менше 2-х років і літніх людей старше 65 років. Також до групи ризику входять особи з хронічними захворюваннями (цукровим діабетом, серцево-судинними захворюваннями і захворюваннями дихальної системи (включаючи астму)).

На грип хворіють люди будь-якого віку у всьому світі, але найбільше у віці від 2 до 14 років, а також після 60 років.

 

У патогенезі грипозної інфекції значну роль грає активація протеолітичних ферментів, що індукується збудником, активація фібринолітичних процесів, імунодепресивна дія вірусу, пов'язана з пригнобленням активності клітинного імунітету і інтоксикацією, що визивається, очевидно, накопиченням продуктів деградації вирусних білків. Вірус вибірково вражає епітелій респіраторного тракту (переважно трахеї) що нерідко супроводжується загибеллю эпителиальних клітин і, у зв'язку з цим, руйнуванням природного захисного бар'єру.

 

Таблиця 2








Дата добавления: 2015-03-19; просмотров: 999;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.