Моделі та стилі спілкування

Для характеристики системи дій, які виконують суб’єкти спілкування, використовують поняття «модель». Прогресивний американський психолог В. Сатир виокремлює п’ять моделей спілкування: запобіглива, звинувачувальна, розважлива, віддалена і врівноважена.

Запобігливий тип. Така людина в розмові прагне догодити іншим, часто вибачається, не вступає в суперечки. Вона погоджується з критикою на свою адресу. Цей тип має назву миролюбця.

Звинувачувальний тип. Така людина постійно шукає і знаходить тих, хто винен. Вона - диктатор, господар ситуації. Людина такого типу прагне завоювати авторитет, владу над іншими. У глибині свідомості вона відчуває, що не зможе обійтися без допомоги оточуючих, і тому відчуває задоволення, коли люди їй підкоряються.

Розважливий тип. Така людина дуже коректна, надто спокійна, яка все розраховує наперед, має монотонний голос, вибудовує довгі фрази.

Віддалений тип. Така людинане реагує на жодні запитання, часто говорить недоречно і невчасно.

Крім цих чотирьох моделей спілкування, які свідчать про занижену самооцінку, відчуття власної неповноцінності, є ще один тип, який має назву врівноваженого

Поведінкатакої людини послідовна, гармонійна. До інших вона ставиться відкрито, чесно. Люди такого типу спілкування, як правило, знаходять вихід зі складного становища і можуть об’єднати інших людей для спільної діяльності. Це - цілісні особистості.

Серед особливостей спілкування традиційно виокремлюють не лише певні способи впливу на людей, а й стилі як інтегровані характеристики. Під стилем розуміють систему прийомів діяльності, поведінки людей. Найхарактерніше стиль виявляється в діловому та професійному спілкуванні, у взаємовідносинах між керівником і підлеглими. Розрізняють три стилі – авторитарний, демократичний та ліберальний, які характеризують манеру поведінки керівника щодо інших, тип його влади, ставлення до роботи та інших.

Так, за авторитарного стилю керівник віддає накази, інструкції. Він не любить, коли інші виявляють ініціативу, не хоче, щоб з ним дискутували.

Демократичний стиль, навпаки, передбачає, що активність учасників спілкування та їх ініціатива підтримуються, завдання та способи їх виконання обговорюються.

За ліберального стилю спілкування проблеми обговорюються формально, керівник піддається різним впливам, не виявляє ініціативи у спільній діяльності.

 








Дата добавления: 2015-02-23; просмотров: 3800;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.