Імітаційна модель оцінювання ризику реальних інвестиційних проектів

Ризикованість інвестиційного проекту виражається у відхи­ленні грошового потоку для цього проекту від очікуваного. Розглянувши альтернативні проекти, можна оцінити грошові потоки, керуючись експертними оцінками ймовірності їх над­ходження та величиною відхилень складових потоку від очі­куваних величин. З двох проектів, що порівнюються, проект із більшим значенням цього відхилення вважається ризико­ванішим.

Сутність імітаційного моделювання в оцінюванні ризику по­лягає у коригуванні грошового потоку проекту і зазначеним нижче розрахунком ЧТВ для всіх можливих його сценаріїв (варіантів). Отже, методика аналізу в цьому випадку така:

• За кожним проектом, що розглядається, будують на ос­нові експертних оцінок три можливих варіанти розвитку: най­гірший, найреальніший та оптимістичний.

• Розраховується ЧТВ для найгіршого варіанта (ЧТВН), найреальнішого (ЧТВР), оптимістичного варіанта (ЧТВО).

• Для кожного проекту розраховується найбільша зміна ЧТВ - розкид (RЧТВ) за такою формулою:

З двох проектів, що порівнюються, ризикованішим вва­жається той, у якого розкид є більшим.

Згідно з іншим підходом до оцінювання ризику за імітацій­ною моделлю замість розкидурозраховують стандартне (середнє квадратичне) відхилення за формулою

Проект із більшим значенням стандартного відхилення вва­жається ризикованішим.

Якщо чисті грошові потоки за роками рівномірно розподі­лені протягом визначеного часового інтервалу і в різноманітні періоди не залежать один від одного, то стандартне відхилен­ня ЧТВ можна розрахувати за такою формулою:

де — варіація проектного чистого грошового потоку з урахуванням здійснених інвестицій в t-му році. Крім того, до­датково можна визначити коефіцієнт варіації чистого приведе­ного до теперішньої вартості доходу (SVЧТВ), який визначається відношенням стандартного відхилення ЧТВ до його очікуваної величини. Інвестиційний проект, що має найменший(SVЧТВ), буде характеризуватись як найбезпечніший варіант інвестування.

Якщо в процесі аналізу ризикованості проекту використо­вується несиметричний імовірний розподіл базових показників інвестування (ГП, ЧТВ, ІР тощо), то можна отримати недостат­ньо об'єктивні оцінки рівня безпеки конкретного варіанта ка­пітальних вкладень. Для отримання більш достовірних резуль­татів рекомендується розраховувати показники напівваріації та напівстандартного відхилення. Показник напівваріації чи­стого приведеного до теперішньої вартості доходу інвестиційно­го проекту (SVЧТВ) визначається за такою формулою:

де т - список можливих значень ЧТВ, які будуть меншими за його очікувану величину очікувану величину ; РS — ймовірність s-ї події.

Показник напівстандартного відхилення є квадратним коре­нем з помноженої на два напівваріації:

Якщо в аналізі використовується нормальний (симетрич­ний) розподіл, значення показника () буде ідентичним вели­чині оригінального показника стандартного відхилення ; буде більшим, якщо є значна ймовірність гіршого стану об'єкта дослідження порівняно з очікуваними його характеристиками (імовірнісний розподіл схиляється вліво); буде меншим, якщо немає істотної ймовірності отримання гірших результатів інве­стування.

У підсумку рекомендується визначити коефіцієнт варіації із використанням .








Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 830;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.