Оцінювання економічної ефективності реальних інвестиційних проектів в умовах інфляції

Вплив інфляції — один із чинників, який завжди необхід­но враховувати в інвестиційних розрахунках, навіть якщо тем­пи зростання цін невисокі. Інфляція може помітно змінити вигідність проекту, орієнтованого як на внутрішній, так і на зовнішній ринок (тобто експорт продукції).

Світовий досвід інвестиційного менеджменту свідчить, що до найскладніших проблем при оцінюванні економічної ефек­тивності реальних інвестиційних проектів в умовах інфляції належать:

• розходження в динаміці цін реалізації готової продукції і ресурсів, що закуповуються для її виробництва;

• розходження в динаміці цін реалізації готової продукції і ставок відсотка із залучених коштів;

• розходження в динаміці вартості нових реальних активів і розмірів амортизаційних відрахувань; вплив інфляції на динаміку прибутковості проектів;

• зміна грошових потоків під впливом затримок у розра­хунках та інших чинників, значущість яких посилюється за високої інфляції.

Таким чином, серед основних факторів, що впливають на грошові потоки та вимагають відповідного їх коригування при оцінюванні економічної ефективності інвестиційних проектів, є обсяги грошових надходжень від реалізації продукції (вало­вий дохід) та змінні витрати. Коригування здійснюється з ви­користанням різноманітних індексів, оскільки індекси цін на продукцію підприємства та спожиту ним сировину можуть суттєво відрізнятися від загального індексу інфляції.

Отже, інфляція не завжди змінює реальну вартість надхо­джень та витрат в рівній пропорції. Тому необхідно заздалегідь окремо коригувати ці потоки за рівнем інфляції, а потім уже очищати чистий номінальний грошовий потік від впливу інфля­ційного чинника. За допомогою таких розрахунків обчислю­ються чисті реальні грошові потоки інвестиційного проекту, які порівнюються між собою за допомогою критерію ЧТВ (приве­дення всіх розрахункових сум до поточної вартості здійснюється за СВК, що вже включає інфляційну премію, а отже, інфляційні очікування інвесторів). Для разових початкових інвестицій формула визначення чистого приведеного до теперішньої вар­тості доходу в умовах інфляції буде мати такий вигляд:

Коефіцієнт дисконтування в умовах інфляції розраховуєть­ся за формулою:

Якщо для спрощення сприйняття здійснити умовне допу­щення, що грошовий потік розраховується за формулою:

ГП = (Нр - В - АВ) (1 - Т) + АВ=(Нр - В) (1 - Т) + АВ×Т (7.3)

де Нр — грошові надходження (виручка) від реалізації про­дукції; В — поточні витрати на виробництво продукції (за винятком відсоткових платежів та амортизаційних відраху­вань);АВ — амортизаційні відрахування; Т — ставка подат­ку на прибуток.

Звідси розрахувати чистий приведений до теперішньої вар­тості дохід від реалізації проекту за п років можна одразу, здійснюючи інфляційне коригування грошових потоків (вра­ховуючи неоднакове інфляційне викривлення доходів і ви­трат) і дисконтування на основі середньозваженої вартості ка­піталу, що включає інфляційну премію, використовуючи таку комплексну формулу для разових початкових інвестицій, необ­хідна дохідність яких, як передбачається, не є постійною вели­чиною1:

При розробці інвестиційного проекту важливого значення набуває правильне прогнозування темпів інфляції — її пере­оцінка може призвести у майбутньому до великих труднощів з погашенням зобов'язань перед інвесторами. Найпростіший спосіб дій тут такий:

• взяти за основу прогнози інфляції з декількох незалеж­них одне від одного джерел, включаючи прогнози уряду і Націо­нального банку України, що дає діапазон можливих темпів ін­фляції, на який швидше за все орієнтуються у своїх інфляцій­них очікуваннях інвестори;

• класифікувати елементи майбутніх грошових надходжень за ступенем їх "чутливості" до інфляційних процесів.

Ще на початку попереднього розгляду проекту заздалегідь неприйнятними вважаються проекти, рентабельність (дохід­ність) яких нижча за рівень інфляції. Такі проекти не забез­печують підприємству протиінфляційного захисту.








Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 761;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.