Поняття інвестиційної стратегії та її роль у розвитку підприємства.

Оскільки здійснення підприємством інвестиційної діяльності є переважно довготерміновим, виникає необхідність обов'язкового урахування її перспективної спрямованості. Ефективним інструментом перспективного управління інвестиційною діяльністю підприємства, в умовах реалізації цілей економічного розвитку підприємства істотних змін макроекономічних факторів впливу державного регулювання ринкових процесів, кон’юнктури інвестиційного ринку і, пов’язаної з цим невизначеності, є інвестиційна стратегія.

Інвестиційна стратегія являє собою систему довготермінових цілей інвестиційної діяльності підприємства та вибір найефективніших шляхів їх досягнення з урахуванням можливих змін ринкової кон'юнктури та загальної перспективи на термін не менше трьох — п'яти років.

Інвестиційна стратегія розробляється в межах обраної підприємством загальної економічної стратегії господарської діяльності й виступає одним з найголовніших факторів забезпечення ефективного розвитку підприємства, оскільки дає змогу приймати оптимальні управлінські рішення в умовах постійної зміни зовнішнього та внутрішнього середовища. При цьому інвестиційна стратегія знаходиться у певній співпорядкованості з іншими елементами стратегічного вибору підприємства, ієрархія якої в загальному вигляді представлена на рис.3.1.

Актуальність розробки інвестиційної стратегії підприємства визначається рядом умов, а саме:
а) інтенсивність зміни чинників зовнішнього інвестиційного середовища;
б) майбутній перехід підприємств до нової стадії життєвого циклу;
в) кардинальна зміна цілей операційної діяльності у зв’язку з новими комерційними можливостями.

Найважливішою з них є інтенсивність зміни чинників зовнішнього інвестиційного середовища. Висока динаміка основних макроекономічних показників, що пов’язані з інвестиційною активністю підприємств, темпи розвитку технологій, часті коливання кон’юнктури інвестиційного ринку, мінливість державної інвестиційної політики і форм регулювання інвестиційної діяльності не дозволяють ефективно управляти інвестиціями підприємства на основі лише раніше накопиченого досвіду і традиційних методів інвестиційного менеджменту, оскільки під впливом багатьох факторів інвестиційні рішення окремих структурних підрозділів підприємства можуть мати різнонаправлений характер, що може призвести до виникнення протиріч і зниження ефективності інвестиційної діяльності в цілому.

Іншою умовою є майбутній перехід підприємств до нової стадії життєвого циклу. Кожній із стадій життєвого циклу підприємства властиві характерний рівень інвестиційної активності, напрями і форми інвестиційної діяльності, особливості формування інвестиційних ресурсів і саме інвестиційна стратегія дозволяє заздалегідь адаптувати інвестиційну діяльність підприємства до майбутніх кардинальних змін можливостей його економічного розвитку.

Кардинальна зміна цілей операційної діяльності у зв’язку з новими комерційними можливостями потребує зміни виробничого асортименту, впровадження нових виробничих технологій, освоєння нових ринків збуту продукції і т.п. За таких умов зростання інвестиційної активності підприємства та диверсифікація форм його інвестиційної діяльності повинні мати прогнозований характер і забезпечуватись розробкою чітко сформульованої інвестиційної стратегії.

Розробка інвестиційної стратегії є тільки першим етапом процесу управління інвестиційною діяльністю підприємства. Подальшої конкретизації вона набуває у процесі розробки так­тики управління інвестиційною діяльністю — середньотермінового управлінського процесу, що безпосередньо відображаєть­ся у формуванні інвестиційного портфеля підприємства. Як уже зазначалося, інвестиційна стратегія підприємства орієн­тована переважно на досягнення довготермінових цілей, про­те необхідність узгодження всіх конкретних управлінських рішень, що приймаються, при формуванні інвестиційного порт­феля та реалізації інвестиційних програм і проектів вимагає включення до інвестиційної стратегії також окремих середньотермінових і навіть короткотермінових (до 1 року) елементів. Отже, інвестиційний портфель формується у межах стратегіч­них рішень та поточних фінансових можливостей підприєм­ства. У свою чергу оперативне управління реалізацією окре­мих інвестиційних програм та проектів здійснюється безпосередньо в межах процесу тактичного управління інвестицій­ною діяльністю підприємства.








Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 1030;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.