Механізми регуляції еритропоезу

1 Нервовий:

- симпатична нервова система стимулює еритропоез;парасимпатична - гальмує.

2 Гуморальний:

-соматотропнийгормон, адренокортикотропний гормон, гормони наднирників(катехоламіни), щитоподібної залози (тироксин) і чоловічістатеві гормони стимулюють еритропоез; жіночі статеві гормони - гальмують.

Названі нервові і гуморальні впливи важливі для кровотворення, але вони діють більш за все не безпосередньо, а за рахунок специфічних попередників «гормонів кровотворення».

Специфічним гуморальним стимулятором еритропоезу є еритропоетин. 80% еритропоетинів утворюється нирками. Було доведено, що у тварин після нефректомії значно знижується рівень еритропоетинів. Синтез еритропоетинів зменшується і при нирковій недостатності. 20% еритропоетинів утворюється макрофагами. Потужним стимулятором утворення еритропоетину є гіпоксія нирки. У перитубулярних клітинах нирок є гемовмісний білок, який здатний з'єднувати кисень. При достатній оксигенації нирок оксиформа гемопротеїну блокує ген, який відповідає за синтез еритропоетину, і він не утворюється. При гіпоксії утворюється дезоксиформа (без кисню) гемопротеїну, яка не здатна блокувати ген, і починається синтез еритропоетину. Крім того, при дефіциті кисню в нирках активується ціла низка чутливих до гіпоксії ферментів, серед яких фосфоліпаза А2, яка сприяє утворенню простагландинів, у тому числі і простагландинів Е1 і Е2, які активують аденілатциклазу і спричиняють зростання вмісту цАМФ, яка посилює синтез і секрецію еритропоетинів.

 








Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 1793;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.