Зовнішні методи регуляції психічних станів: фармакотерапія, психорегуляція, зовнішнє навіювання, бібліотерапія, гелотологія, масаж.

Фармакотерапія (від грец. phármakon — ліки і терапія) — лікарська терапія, лікування лікарськими засобами.

Симптоматична — усуваються лише окремі прояви (симптоми) захворювання

Етіотропна — спрямована на усунення причини захворювання (наприклад, антибактеріальна терапія при інфекційних захворюваннях)

Стимулювальна — спрямована на підвищення захисних сил (процесу саногенезу) і стимуляцію компенсаторних механізмів організму.

Психорегуляція – це комплекс заходів, спрямований на формування психічного стану, що сприяє найбільш повній реалізації потенційних можливостей

Нерідко ефективним засобом впливу з боку на процес освіти мотиву є зовнішнє навіювання. Існують три форми навіювання: сильне умовляння, тиск і емоційно-вольовий вплив.

За критерієм наявності мети виділяють навмисне і ненавмисне навіювання. Перший вид навіювання характеризується наявністю конкретної мети. Характерною ознакою ненавмисного навіювання є те, що людина сама може цього й не підозрювати. За вмістом навіювання визначають як специфічне і неспецифічне. По способу впливу навіювання ділиться на пряме (відкрите) і непряме (закрите). Пряме навіювання застосовується, Якщо людина не надає опору або якщо воно дуже велике. Зміст навіювання входить у передану інформацію в умовному чи прихованому вигляді.

Бібліотерапія – це лікування людини словом, книгою. Вона займається вивченням особливостей читацького сприйняття під час хвороби і розробкою способів психологічної корекції за допомогою спеціально підібраної літератури. На сьогодні, бібліотерапія, як допоміжний засіб лікування, розвинута у багатьох країнах світу.

Гелотологія— (від грецьк. gelos - сміх) — наука, яка досліджує вплив на людський організм сміху. Одночасно сміхотерапію визначають як напрям соціальної психології, який розвивається як засіб впливу на особистість для зняття напруги, стресу та здійснюється під час проведення тренінгів та смішних вправ з використанням сміху.

Масаж – це сукупність прийомів механічної дозованої дії у виді тертя, натискування, вібрації, які проводяться безпосередньо на поверхні тіла людини як руками, так і спеціалізованими апаратами через повітряне або інше середовище.

 








Дата добавления: 2015-03-19; просмотров: 1581;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.