Засоби фізичного виховання

До засобів фізичного виховання відносяться фізичні вправи, оздоровчі сили природного середовища та гігієнічні фактори.

Фізичні вправи-це рухові дії, за формою і змістом відповідні завданням, фізичного виховання. Якщо з метою спортивного тренування використовується біг, то це природне рухове дію набуває раціональні форми. Те ж саме можна сказати про будь-яких інших рухових діях, які ' виникли спочатку у сфері праці та побуту, а потім, видозмінюючись, ставали фізичними вправами-засобами фізичного виховання. Взаємозв'язок фізичних вправ з фізичною працею полягає в тому, що, виникнувши на основі трудових дій, вправи стали засобом фізкультурно-спортивної практики, підготовки до праці. Кількість розроблених і використовуваних в різних видах спорту фізичних вправ надзвичайно велике. Вони суттєво відрізняються один від одного за формою, за змістом і за цільової спрямованості.

Оздоровчі сили природного середовища і гігієнічні фактори також є засобами фізичного виховання. Такі природні фактори, як сонячна радіація, властивості повітряного і водного середовища, служать, засобами зміцнення здоров'я, загартовування і підвищення працездатності людини.

Оздоровчі сили природи використовуються в процесі фізичного виховання у двох напрямках:

• як супутні умови (заняття на відкритому повітрі, в умовах гірського клімату), що підсилюють вплив фізичних вправ;

• при організації спеціальних дозованих процедур (сеанси загартовування, повітряні, сонячні та водні ванни).

Фізичні вправи в поєднанні з природними факторами загартовування допомагають підвищити загальну стійкість організму до ряду несприятливих впливів зовнішнього середовища.

Дотримання гігієнічних правил у процесі фізичного виховання підсилює позитивний ефект фізичних вправ. Вимоги гігієни до режиму навантажень і відпочинку, харчування і зовнішніх умов занять (чистота, освітленість, вентиляція місць занять), сприяють ефективності проведених фізичних вправ.

 








Дата добавления: 2015-02-13; просмотров: 1340;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.