Основні поняття і визначення. Продукція машинобудування є вагомою складовою промислової продукції та має всі її загальні ознаки

Продукція машинобудування є вагомою складовою промислової продукції та має всі її загальні ознаки. Тому вивчення, аналіз понять, показників і рівня яко­сті, методів їх класифікації, створення систем якості, керування якістю продукції, системами доцільно роз­глядати на підставі загальних положень. Якість про­дукції є одним з найважливіших показників роботи будь-якого виробничого підприємства чи об'єднання, а високий рівень якості продукції — основний гарант його ефективної діяльності. Відповідно до чинних ста­ндартів якістю продукціїназивають сукупність хара­ктеристик продукції (процесу, послуг), які стосують­ся її здатності задовольняти визначені потреби. Ха­рактеристика продукції— це об'єктивна її особ­ливість, за якою її відрізняють від інших видів про­дукції.

Якість виготовлення— це сукупність характерис­тик процесу виготовлення продукції, від яких зале­жить відповідність цього процесу та його результатів певним вимогам. Показник якості продукції— це кі­лькісна характеристика однієї чи кількох її властиво­стей, що визначають її якість за певних умов створен­ня, використання чи споживання.

У середині XX ст. якість продукції стали вивчати у багатьох розвинених країнах світу. Конкурентна боро­тьба виробників продукції за ринки збуту та безперер­вне підвищення вимог до її якості сприяли розвитку окремої галузі науки, яка пов’язана з кількісною оцінкою якості продукції і називається кваліметрія.

Основним завданням цієї науки є обґрунтування номенклату­ри показників якості продукції, розроблення методів і засобів їх розрахунку, вимірювання, контролю, оптимізації, виділення уза­гальнених показників якості продукції, використання їх для про­гнозування змін якості продукції у часі та просторі, керування рівнем якості продукції різного призначення, створення системи стандартів (ДСТУ ISO 9001-95; ДСТУ ISO 9002-95 тощо).

Серед практичних завдань контролю якості — розроблення ме­тодів визначення оптимальних значень показників якості проду­кції, аналіз вимог до неї, точності вимірювання, порівняння та репрезентативності показників якості, уніфікації методів і засо­бів визначення окремих властивостей продукції, що зумовлюють її якість, тощо.

 








Дата добавления: 2015-02-07; просмотров: 849;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.