Використання симуляцийної программи CARAT-3 при проведенні транспортно-трасологічної експертизи

26.10.2010 до НДЕКЦ при ГУМВС України в Харківській області надійшла постанова від 25.10.2010 старшого слідчого відділу розслідування ДТП СУ ГУМВС України в Харківській області про призначення судової транспортно-трасологічної експертизи у кримінальній справі. Виходячи з матеріалів кримінальної справи, сталося зустрічне зіткнення автомобілів Lexus і Ford Mondeo.

На місці пригоди було зафіксовано кінцеве розташування транспортних засобів, слід бічного юзу, що проходив через подвійну суцільну лінію дорожньої розмітки і подряпина на дорожньому покритті.

 

Схема місця ДТП

Експертним оглядом встановлено, що пошкодження були розташовані переважно у передній частині на кожному автомобілі (див. фото).

 

Автомобіль Lexus: вигляд зпереду з лівого боку

Автомобіль Lexus: вигляд зпереду з правого боку

Автомобіль Ford: вигляд зпереду з лівого боку

У ході проведення транспортно-трасологічної експертизи було встановлено, що у момент контакту кут між подовжніми вісями даних транспортних засобів складав близько 160°. При цьому автомобіль Ford переднім бампером, лівим переднім крилом був звернений до переднього бамперу автомобіля Lexus.

 

Кут між подовжніми вісями транспортних засобів у момент контакту

 

Для проведення подальшого дослідження була складена масштабна схема місця ДТП.

 

Масштабна схема місця ДТП

 

Кінцеве розташування транспортних засобів, встановлений кут між їх подовжніми вісями у момент зіткнення дозволили визначити, що автомобіль Ford, перед зіткненням, рухався по своїй смузі, автомобіль Lexus – у зустрічному напрямку, по своїй смузі. Далі автомобіль Lexus виїхав на бік зустрічного руху, на що вказує слід бічного юзу під № 1 на схемі місця ДТП. Подряпина під № 2 в кінці сліду юзу вказує, що вона була залишена нижніми частинами автомобіля, деформованими (зруйнованими) у момент удару. Виходячи з кінцевого розташування автомобіля Ford, подряпина утворилася від його нижніх частин у момент зіткнення, після чого автомобіль Ford розвертався проти годинникової стрілки і відкидався вправо, а автомобіль Lexus розвертався проти годинникової стрілки і переміщувався вперед, за напрямком руху.

Отже: зіткнення сталося на смузі руху автомобіля Ford, приблизно в кінці сліду юзу, зафіксованого на схемі місця ДТП під № 1 і на місці подряпини, зафіксованої на схемі місця ДТП під № 2.

 

Розташування транспортних засобів у момент зіткнення на проїзній частині
згідно слідової інформації зі схеми місця ДТП

Для перевірки встановленого механізму зіткнення автомобілів масштабна схема місця ДТП як файл BMP була завантажена у програму CARAT для подальшої обробки.

 

 

Згідно встановленого кута між подовжніми осями автомобілів у момент зіткнення і місця зіткнення експерт розташував на робочому столі програми транспортні засоби у момент зіткнення.

 

Розташування транспортних засобів у момент зіткнення у програмі CARAT

Після цього експерт змоделював рух при відкиданні кожного автомобіля після зіткнення у динамічному режимі. Симуляція виконувалася багато разів для кожного автомобіля окремо до здобуття максимально можливого точного результату.

Симуляція фази відкидання транспортних засобів після зіткнення

Далі, застосовуючи зворотний розрахунок, експерт виробив моделювання зіткнення автомобілів, використовуючи отримані дані про рух кожного з них після зіткнення. Експерт виконував моделювання багаторазово, змінюючи при цьому координати імпульсної точки, напрям ударного імпульсу і коректуючи значення швидкості, еквівалентної енергії деформації до здобуття результату, що приблизно відповідав механізму випадку.

Симуляція фази зіткнення транспортних засобів

Після завершення моделювання фази зіткнення експерт провів симуляцію їх руху у фазі зближення, внаслідок чого було встановлено, що автомобілі Ford і Lexus перед зіткненням рухалися кожен по своїй смузі. Далі автомобіль Lexus виїхав на бік зустрічного руху (на смугу автомобіля Ford), де і сталося зіткнення.

Симуляція фази зближення транспортних засобів

 

Повний механізм зіткнення транспортних засобів

Повний механізм зіткнення транспортних засобів (3D-анімація)








Дата добавления: 2015-02-05; просмотров: 1852;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.