Кабачки

 

Біологічні особливості.Кабачки–різновид гарбуза твердого.Це тепло-любна трав’яниста рослина з добре розвиненою кореневою системою. Відрі-зняється компактним і міцним кущем, великими п’ятипалими листками зі слабким опушенням черешків, великою кількістю жіночих квіток, високою скоростиглістю і урожайністю. Плоди подовжені або злегка вигнуті, за ко-льором – зелені (від світло-зелених до темно-зелених), смугасті або жовті (золотисті ). Відрізняються високими смаковими якостями, лікувальними і ді-єтичними властивостями.

 

Насіння проростає при температурі +8 - 10 °С. Найкращою для його проростання є температура +22 - 27 °С. При сприятливих умовах сходи з’являються через 7 - 8 днів після сівби. Кабачки відносно стійкі до холоду. Вони витримують короткочасне зниження температури до +5 °С. Заморозків не переносить.

 

Кабачки – скоростигла культура, їх коренева система має високу всмок-тувальну силу, що спричиняє забезпеченню рослини водою, проте високі врожаї дає при своєчасних поливах. При систематичному збиранні недозрі-лих плодів, з’являються нові зав’ язі . За період плодоношення, при система-тичних зборах недозрілих плодів, на одній рослині формується 6 -8 плодів то-варної якості загальною масою 3-5 кг. В їжу споживають молоді зав’язі у віці 7 - 12 днів, коли насіння знаходиться ще в зародковому стані і м’якоть ніжна.

 

За тривалістю вегетації сорти кабачків поділяють на ранньостиглі до 50 днів, середньорання 51 - 60, середньостиглі більше 60 днів.

 

смугова 90+50×50 см.

 

Догляд за посівамиполягає в систематичному розпушуванні міжрядь,зрошенні, фертигації, боротьбі з бур’янами, шкідниками і хворобами.

 

Після того, коли з’явились сходи і позначились рядки, проводять перше розпушування і знищення бур’янів у міжряддях культиваторами на глибину 6-8 см. Другий міжрядний обробіток на глибину 8-10 см проводять тоді, коли утворюється на рослині перший справжній листочок, третій – перед початком утворення першого міжвузля на глибину 12-14 см. Четвертий обробіток за необхідністю. Ручні прополювання в рядках проводять одночасно з розпушу-ванням міжрядь. При першій і другій прополках сходи проривають.

 

Зрошення.Кабачки–посухостійка культура.Відносна посухостійкістьпояснюється головним чином, добре розвиненою кореневою системою. Вод-ночас кабачки споживають багато води і дуже чутливі до зрошення . Оптима-льні умови для росту і розвитку рослин створюються при підтримці вологості ґрунту протягом усього вегетаційного періоду не нижче 75-80 % НВ.

 

Поливи розпочинають при утворенні перших листків. З початком квіту-вання поливи на короткий час припиняють, відновляючи їх при зав’язуванні плодів. Величина поливної норми залежить від схеми висіву, розташування


 


поливних трубопроводів, передполивної вологості ґрунту і змінюється протя-гом вегетації.

При смуговій сівбі, коли поливні трубопроводи розміщують у центрі смуги, у перший період вегетації – від сівби до цвітіння – величина поливної норми для зволоження ґрунту на глибину 25-30 см складає 60 - 70 м3/га, у другий період вегетації для зволоження шару 0 - 40 см величина поливної норми збільшується до 100 - 120 м3/га.

 

Удобрення.Кабачки чутливі до внесення органічних і мінеральних доб-рив. Під основну зяблеву оранку вносять 20 т/га органічних добрив, суперфо-сфату 300 - 400 кг /га, калійної солі 200 - 300 кг/га. Азотні добрива вносять перед сівбою 100 - 150 кг/га під культивацію, або у вигляді двох підживлень по 50 кг/га у фізичній масі.

 








Дата добавления: 2015-03-20; просмотров: 612;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.