Схема бухгалтерських проведень результатів інвентаризації незавершеного виробництва суб’єктав малого підприємництва

№ п/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків
Дебет Кредит
Відкоригована собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг) на вартість сировини, матеріалів, які не піддані обробці (використанню) станом на 31 грудня звітного року (методом „сторно")
Відкоригована собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг) на вартість сировини, матеріалів, не завершених обробкою (деталей, не завершених збиранням і комплектуванням) станом на 31 грудня звітного року (методом „сторно")
Відкоригована собівартість нереалізованої готової продукції на вартість сировини, матеріалів, не завершених обробкою (деталей, не завершених збиранням і комплектуванням) станом на 31 грудня звітного року та на вартість сировини, матеріалів, які не піддані обробці (використанню) станом на 31 грудня звітного року (методом „сторно")

 

У разі використання другого варіанта схеми відображення витрат та їх списання у виробничих і торговельних суб’єктів малого підприємництва точно такі ж, як і при першому варіанті, з тією лише різницею, що незавершеного виробництва у виробничих малих підприємствах на кінець кожного місяця немає, а з’являється воно лише після закінчення звітного року (сальдо рахунку 23).

Цей варіант спрощеного обліку є небезпечним для застосування тими суб’єктами малого підприємництва, що являються платниками податку на прибуток. Це пов'язано з тим, що вони після закінчення кварталу повинні застосувати механізм перерахунку залишків матеріальних запасів згідно з вимогами пункту 5.9 Закону України „Про оподаткування прибутку підприємств", який ґрунтується на даних системи бухгалтерського обліку суб’єкта малого підприємництва. Тому, перш ніж перейти на такий варіант спрощення, підприємства малого бізнесу повинні зважити, що „дорожче": простота обліку чи штрафні санкції за заниження оподатковуваного прибутку.

Розглянемо на прикладі такий варіант спрощеного обліку суб’єктів малого підприємництва.

Приклад. Результати інвентаризації швейного підприємства — суб’єкта малого підприємництва — станом на 31 грудня 2006 року показали, що у виробництві знаходиться 20 м тканини за ціною 25 грн. за 1 м, з яких: 5м — у розкроєному вигляді; 15м — у рулоні,

Крім цих даних, бухгалтер має у своєму розпорядженні такі показники (табл. 4.4).

Таблиця 4.4








Дата добавления: 2015-03-20; просмотров: 657;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.