Правила накладання джгута

1. Джгут (закрутку) слід накладати вище рани на відстані 5-7 см від її верхнього краю, тільки поверх одягу (чи поверх кількох шарів бинту або вати, марлі). Накладений джгут повинен бути добре вид­ний,його не можна закривати одягом чи бинтом.

2. Джгут розтягують, тримаючи його однією рукою за середину, іншою за кінець, і обертають навкруги кінцівки так, щоб кожен на­ступний тур на одну третину ширини накривав попередній, що запобігає розвиток некротичних змін у тканинах.

3. Затягувати джгут (закрутку) потрібно до припинення кровотечі з рани або припинення пульсації артерії та побіління кінцівки нижче джгута (див. рис. № 6).

 

а б в

Рис.№6. Алгоритм накладання закрутки (а, б, в)

 

 

4. Час накладання джгута повинен обов'язково бути відмічений на папірці, який підкладають під джгут.

5. В теплу пору року джгут можна тримати не знімаючи не більше 1 години, а у холодний час і при променевих ураженнях - не бі­льше ніж 30 хв. Загальний час знекровлення не повинен переви-щувати влітку 2 год., взимку - 1 год.

6. Якщо після накладання джгута пройшло більше 1 год., то необхідно послабити джгут для забезпечення живлення кінцівки непошкодженими судинами до появи рожевого кольору кінцівки і відновлення чутливості на 5-10 хв. Роблять це повільно, так щоб потік крові не виштовхнув кров’яний згусток, що з’явився у рані..

Пошкоджену артерію в цей час треба притиснути пальцями вище місця пошкодження. А джгут потім накладають вище того місця, де він був накладений раніше

7. У холодну пору року кінцівку нижче місця накладання джгу-та слід тепло закутати, але не можна застосовувати штучне зігрівання.

8.Використання джгута проводиться лише тоді, коли за допомо­гою простих і безпечних методів зупинити кровотечу не вдається.

Артеріальну кровотечу на ділянці кінцівок можна зупинити сильним згинанням кінцівки в суглобі. Так при пораненнях судин передпліччя, зігнуту в лікті руку із закладеним у ліктьовий згин валиком з

тканини (бинта, вати) прибинтовують до плеча, (див. рис. №7).

 

 

 

Рис.№7 Зупинка кровотечі








Дата добавления: 2015-03-19; просмотров: 19834;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.