Визначення твердості за методом Віккерса

 

За цим методом визначають твердість деталей малої товщини і тонких поверхневих шарів. Твердість визначається за допомогою вдавлювання в досліджувану поверхню (шліфовану або поліровану) чотиригранної діамантової піраміди (рис.1.3).

Твердість за Віккерсом (HV) визначається за формулою

, (2.7)

де a - двогранний кут при вершині піраміди, який дорівнює 1360; P - навантаження на піраміду; d - середньоарифметичне значення довжини обох відбитків діагоналей, виміряних після зняття навантаження, мм.

Остаточна формула для визначення твердості за Віккерсом має вигляд

. (2.8)

 

При вимірюванні твердості використовують такі значення навантажень: 10,0; 20,0; 50,0; 100,0; 200,0; 300,0; 500,0; 1000 кгс. Чим тонший матеріал, тим менше повинно бути навантаження. Твердість за Віккерсом визначається за допомогою спеціальних таблиць за величиною навантаження та середнього значення виміряних діагоналей відбитка.

 

2.5. Порядок виконання роботи

1. Підготувати зразки до випробування, зачистивши їх напилком або на шліфувальному крузі. Поверхня зразків повинна бути плоскою і чистою.

2. Вибрати вид наконечника та закріпити його в приладі.

3. Встановити на підвісці приладу необхідну кількість змінних вагів.

Рисунок.1.3.

4. Встановити зразок на столику приладу і провести випробування у такому порядку.

А. На пpесі Бpіннеля. За діаметром відбитка знайти в таблиці число твердості HB. Результати вимірювань занести до протоколу (табл.2.4). За результатами трьох вимірювань знайти середньоарифметичне значення твердості. Обчислити межу міцності зразків.

Таблиця 2.4

Матеріал D, мм P, Н d, мм HB, МПа sв, МПа
одинична середня
             

 

Б. На твеpдоміpі Роквелла. Результати вимірювань занести в табл. 2.5, знайти середньоарифметичне значення твердості за результатами трьох випробувань, а також перевести за таблицею 2.3 значення твердості HRC у HRCе. За табличними даними будується графік залежності величини твердості від виду термообробки запропонованого матеріалу.

Таблиця 2.5

Матеріал Вид термообробки HRC HRCe
одиничний середній
         

 

В. За результатами вимірювань твердості за методом Віккерса складається таблиця 2.6, а за табличними даними будується графік залежності величини твердості від виду термообробки запропонованого матеріалу

 


Таблиця 2.6

  - Величина Середній HV, МПа
Матеріал Вид термообробки навантаження, Н розмір діагоналей, мм одинична середня
           

 








Дата добавления: 2015-03-14; просмотров: 1521;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.