Поняття про ліс в контексті ведення лісового господарства

Ліс є одним з найважливіших природних багатств нашої країни. Лісова галузь постачає народному господарству деревину та продукти її переробки.

Основний продукт лісу – деревина – є універсальною сировиною, без якої не може обійтись жодна галузь народного господарства. З деревини виготовляють понад 20 тис. видів різноманітної продукції (фанера, папір, спирт, штучний шовк, каучук тощо), а з відходів деревини – дьогодь, вугілля, поташ, патоку. З кожним роком зростає потреба в ній меблевої, текстильної, корабле- і машинобудівної промисловостей.

Разом з тим ліс є джерелом недеревних продуктів. У наших лісах зростає близько 160 видів рослин, плоди яких містять вітаміни, олії, цукри, кислоти і вживаються в їжу. Це, насамперед, суниця, чорниця, брусниця, лохина, журавлина, малина, ожина, горобина, черемха, ліщина та інші. Багаті ліси України і на їстівні гриби. Лісовим нектаром називають сік, який добувають з берези та кленів. Велика роль лісу і в розвитку бджільництва. Мед, зібраний з квіток лісових рослин, відзначається високою якістю і цілющими властивостями. Обсяги заготівлі соснової живиці, грибів, дикорослих плодів та ягід держлісгоспами України, особливо до аварії на Чорнобильській АЕС, були досить значними і давали вагомий прибуток як населенню, так і лісогосподарським підприємствам.

Ліс – це природна аптека, що приховує в собі багаті запаси лікарської сировини. Значна роль лісової рослинності і в зміцненні кормової бази тваринництва. Лісові сіножаті і пасовища дають чималу кількість доброякісного сіна, в лісах заготовляють також гілковий корм.

Таким чином, ліси з їх величезними запасами харчових, лікарських, кормових і технічних рослин є цінними природними коморами, розумне використання ресурсів яких сприяло б зростанню добробуту українсього народу.

У зв’язку з цим лісове господарство намагається комплексно використовувати усі різноманітні ресурси лісу. Безконтрольне вирубування лісу, збирання і заготівля технічної, харчової і лікарської сировини, призводить до різкого зниження лісових ресурсів.








Дата добавления: 2015-03-14; просмотров: 721;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.