Компоненти лісостану

Ліс, являючи собою складне рослинне угрупування, навіть на незначній площі не буває цілком однорідним. Тому для вирішення різних практичних питань доцільно лісостан поділяти на більш прості частини, елементарні однорідні одиниці, які у лісівництві отримали назву компоненти лісу.

Найголовнішим компонентом будь-якого лісу є деревостан, тобто сукупність дерев, які складають основу лісового насадження. У лісі, особливо дорослого віку, часто можна помітити молоде покоління, яке з’явилося природним шляхом. Це – підріст, який згодом може замінити материнське насадження. У багатьох випадках, коли ліс росте на відносно багатих та багатих грунтах, у ньому присутня і деревна рослинність у формі кущів, яка утворює особливий компонент лісу – підлісок. Окрімдеревної рослинності, для лісу характерні і недеревні рослини, що представлені напівкущами, трав’янистими рослинами, мохами, папороттю, лишайниками. Ці рослини утворюють живий надгрунтовий покрив, який характерний для того чи іншого лісу. У лісі щорічно відмирає та опадає на поверхню грунту частина хвої, листя, трав’яні рослини, гілочки, шматки кори, насіння, шишки, інші органічні рештки. Усі ці рештки прийнято називати опадом. Із року в рік, не встигаючи перегнити, опад формує лісову підстилку, тобто шар органічних решток на поверхні грунту з різною стадією їх розкладу. Якщо опад має нещільну структуру, то лісова підстилка – більш компактну. Її іноді називають лісовим гумусом.

Ліс не може існувати без грунту, тому грунт теж відноситься до його компонентів. Крім того, в окремих випадках у лісі є позаярусна рослинність у вигляді ліан, лишайників.

Деревостан є не тільки основним компонентом лісу за долею участі у рослинному угрупуванні, а й головним об’єктом господарювання у лісі. Тому його прийнято характеризувати за такими ознаками:

· складом порід;

· формою;

· походженням;

· густотою;

· повнотою;

· бонітетом;

· віком;

· товарністю.

 

Рис. 1. Сосновий підріст під материнським пологом (Дзвінківське лісництво Боярської ЛДС)

 

Рис. 2. Надґрунтовий покрив із лишайника у сосновому лісі

 








Дата добавления: 2015-03-14; просмотров: 1464;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.