Психологія відношень (В.М.Мясищев).

Основою особистості є індивідуально-цілісна система її суб'єктивно-оцінних ставлень до дійсності. В.М.Мясищев зазна­чає, що психологічне ставлення – це цілісна система індивідуаль­них, вибіркових і свідомих зв'язків особистості з різними сторона­ми дійсності. Діяльність і поведінка однієї й тієї ж особистості кожного конкретного моменту визначаються її ставленням до різних сторін дійсності, видами ставлення, які випливають з історії розвитку особистості, з усієї об'єктивної суспільно-історичної дійсності. Питання про розвиток людини нерозривно пов'язане з формуванням її видів ставлення. Виховання є проце­сом взаємодії вихователя і вихованця. Взаємовідносини, що існу­ють між ними, відіграють істотну роль у процесі взаємодії та ра­зом з тим є результатом цієї взаємодії.

Діяльність (гра, навчання, праця) для формування основ­них психічних властивостей, які є моральною основою особис­тості, може бути і нейтральним процесом, якщо між її учасниками не організовані ставлення (відносини, що вимагають взаємодопо­моги, співробітництва).

3. Методи педагогічної психології

Вікова та педагогічна психологія як галузь психологічної науки використовує комплекс загальноприйнятих методів дослідження сучасної психології. Так, із загальної психології у вікову перейшли всі методи, що використовуються для вивчення когнітивних процесів і особистості. Із соціальної – методи, за допомогою яких вивчається міжособистісні відносини в різних дитячих групах, а також – взаємовідносини між дітьми і дорослими. Усі ці методи адаптовані до віку дитини.








Дата добавления: 2015-03-14; просмотров: 947;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.