Гуманістична психологія (К. Роджерс, А. Маслоу, В.Франкл, С. Сатір, Ш. Бюлер).

Особистість – унікальна цілісна система, яка є відкритою можливістю самоактуалізації. Існує одна мотивуюча сила – праг­нення до самоактуалізації. Людина не може актуалізуватися, якщо не здатна розрізняти прогресивні та регресивні шляхи поведінки.

На думку К. Роджерса, основною перешкодою для розвитку точного сприймання, реалістичного усвідомлення себе є "умова цінності". Як тільки дитина починає усвідомлювати себе, в ній розвивається потреба в любові та позитивній увазі. Дитина почи­нає діяти так, щоб отримати любов і схвалення, діючи інколи про­ти своїх власних інтересів. Дитина намагається бути такою, якою її хочуть бачити, а не такою, якою вона є. К. Роджерс зазначає, що люди часто формують і підсилюють образ самого себе, що абсо­лютно не відповідає реальності. Головне – віра у внутрішні сили складного організму, яким є людина.

А. Маслоу пов'язує виникнення неврозів із затуханням у людині "внутрішніх сигналів" або ж їх повним зникненням. Лю­дина, позбавлена внутрішніх підказок, шукає такі на стороні. У міру того, як індивід все більше сприймає, розуміє і приймає в "Я-структуру" свої ж органічні переживання, він віднаходить, що заміщення системи цінностей – це постійний процес. Для здоро­вого пристосування людина повинна постійно оцінювати свої пе­реживання, щоб побачити, наскільки вони вимагають зміни ціннісної структури.

Більшість людей біологічно тягнуться до здоров'я. Існує ба­гато потреб, кожна з яких підпорядкована базовій тенденції ор­ганізму до становлення і самопідсилення.

Основні ідеї гуманістичної психології:

1) людина – цілісна унікальна система і повинна вивчатися в її цілісності;

2) людина відкрита світу, переживання людиною світу і се­бе є основною психологічною реальністю;

3) людське життя потрібно розглядати як єдиний процес становлення буття людини;

4) людина володіє потенціями до безперервного розвитку і самореалізації, що є частиною її природи;

5) людина володіє певним ступенем свободи від зовнішньої детермінації завдяки смислам і цінностям, якими вона ке­рується у своєму виборі;

6) людина є активною, творчою істотою.








Дата добавления: 2015-03-14; просмотров: 1114;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.