Суть управління рухом корпоративних цінних паперів

Управління рухом секції здійснюється з моменту їх випуску (емісії) акціонерним товариством.

Існує два основних напрями управління рухом акцій: розміщення при первинній емісії та розміщення при додатковому випускові акцій у разі збільшення статутного фонду.

Первинним ринком називається купівля-продаж щойно випущених ц.п., вторинним - купівля-продаж ц.п., що знаходяться в обігу. (Розкрити детально суть цих ринків ).

Згідно вітчизняного законодавства емітент має право на випуск акцій з моменту реєстрації цього випуску в Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку. Інформація про випуск ц.п. підлягає обов`язковому опублікуванню в органах преси ВРУ та Кабміну України й офіційному виданні фондової біржі не менш як за 10 днів до початку підписки на ці ц.п.

Найбільш розвиненим ринком ц.п. у світі вважається ринок США. Якщо разовий обсяг ц.п., що підлягає емісії перевищує 1,5 млн. дол., то такі випуски реєструються в Комісії з ц.п. та біржі Конгресу США, а якщо обсяг менший – у відповідних комісіях штатів. Стосовно ц.п., що знаходяться на вторинному, проводяться систематичні уточнення кредито - спроможності емітента через 1,2,3 роки після емісії.

Додатковий випуск акцій може здійснюватись тільки за умови, що всі раніше випущені акції повністю сплачені за вартістю, не нижчою від номінальної.

При збільшенні статутного фонду акціонери користуються переважним правом на придбання додатково випущених акцій.

ЯК первинна емісія, так і зміни статуту пов`язані із збільшенням статутного фонду і мають бути зареєстровані органом, що зареєстрував статут АТ, після реалізації додатково випущених акцій.

Стосовно зменшення розмірів статутного фонду АТ, то акціонери мають бути попереджені за 6 місяців про відкликання акцій та викупу їх у акціонерів.

Українська нормативно-правова база визначає, що емітент зобов`язаний не менш як один раз на рік інформувати громадськість про свій стан і результати діяльності у формі річного звіту, де наводиться:

а) результат господарської діяльності за попередній рік;

б) річний баланс та довідка про фінансовий стан;

в) основні відомості про додатково випущені ц.п.;

г) обґрунтування змін у персональному складі службових осіб.








Дата добавления: 2015-03-11; просмотров: 566;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.