Фортепіанні твори

З великої кількості фортепіанних п'єс найбільш відомі збірники «Пори року» і «Дитячий альбом». Збірник «Пори року» складається з 12 п'єс, що відповідають дванадцятьом місяцям року. В них Чайковський дає характерні образи на кожний місяць, наприклад, на березень — «Пісня жайворонка», на липень — «Пісня косаря», на серпень — «Жнива» і т. п. В цих п'єсах виражена глибока любов Чайковського до російської природи, до російського життя. Особливо популярні п'єси «Пісня жайворонка», «Пролісок», «Баркарола», «Осіння пісня», «На тройці».

У п'єсі «На тройці» (листопад) проходить широка, співуча мелодія, яка супроводжується передзвоном дзвіночків-бубенців, що немовби поступово віддаляються.

У збірнику «Дитячий альбом» Чайковський подав чудові зразки музичних п'єс, доступних і за обсягом, і за змістом для сприйняття дітьми навіть молодшого віку.

Частина цих п'єс має танцювальний характер (вальс, полька, мазурка, камаринська), частина — зображальний характер, пов'язаний або з природою («Жайворонок») або з дитячими іграми («Хвороба і похорон ляльки», «Гра в коней»). Є в альбомі і казкові образи — «Нянина казка», «Баба-яга».

Балети

П. І. Чайковський написав три балети — «Лебедине озеро», «Спляча красуня» і «Щелкунчик». В цих балетах він підніс на велику височінь якість і значення музики в балетному спектаклі. До нього музика в балеті відігравала головним чином підсобну, другорядну роль. Пишучи музику, зручну для танцю, Чайковський зумів створити в ній певні образи, характери, відобразити глибоке почуття і переживання дійових осіб.

Чайковський вніс у свої балети багато лірики і драматизму, Музика цих балетів настільки художня і змістовна, що зроблені з них сюїти часто виконуються в симфонічних концертах і є улюбленими творами найширших народних мас.








Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 924;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.