Вокальні твори

Творчість Чайковського дуже різноманітна: він написав опери, балети, симфонії, увертюри, фантазії, сюїти, квартети, концерти, фортепіанні і скрипічні п'єси і т. п., і в кожному з цих видів музичних творів він створив неперевершені зразки.

Чайковський є одним з найбільш улюблених і відомих російських композиторів. Ім'я Чайковського відоме всьому світові завдяки великій доступності його музики, завдяки тому, що він завжди говорив простою, зрозумілою музичною мовою, навіть тоді, коли передавав найскладніші і найглибші думки і почуття. Його музика захоплює своєю щирістю, теплотою і глибиною.

Ці характерні музичні риси Чайковський виявляє однаково яскраво і в інструментальних, і в вокальних творах. Він написав опери «Опричник», «Черевички», «Євгеній Онєгін», «Орлеанська діва», «Мазепа», «Чародійка», «Пікова дама», «Іоланта». Крім того, останнім часом вдалося встановити по рукописних партіях ранню оперу Чайковського «Воєвода» на сюжет О. М. Островського. Партитуру цієї опери Чайковський знищив після першої постановки.

Незважаючи на різноманітність сюжетів, для всіх опер Чайковського. характерне те, що героями їх є здебільшого звичайні люди і що в основі сюжетів лежить особиста драма людини.

Найкращими і найпопулярнішими з опер Чайковського є опери «Євгеній Онєгін» і «Пікова дама». Обидві ці опери написані на сюжет творів Пушкіна, його улюбленого поета, який надихав його на написання безсмертних творів.








Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 678;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.